Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Netradiční rostlinné zdroje pektinu a možnosti jejich využití
ČERVENÁ, Simona
Hlavním cílem diplomové práce je shromáždit informace o druzích rostlin, které by byly vhodnými netradičními zdroji pektinu. Dílčím cílem je na vybraném druhu ověřit možnost jeho využití jako zdroje pektinu pro potravinářství. Diplomová práce představuje 13 rostlinných druhů, u kterých hodnotí chemické složení, vlastnosti, a především možnosti jejich využití. Experimentální část ověřuje teoretické poznatky na jednom z představených zástupců ? tykvi olejné. U vybraného druhu byla stanovena: výtěžnost hrubého pektinu, vaznost vody, vaznost oleje, ochota tvorby želé a filmu. Nejperspektivnějšími rostlinami byly shledány: Amaranthus cruentus, Beta vulgaris, Crataegus monogyna, Cucurbita pepo, Daucus carota, Helianthus annuus, Linum usitatissimum, Pisum sativum, Solanum lycopersicum. Druhy mají potenciál pro vysoký obsah bioaktivních látek, zejména pektinů. Pektin lze doporučit k využití nejen v potravinářství, ale i v lékařství, farmacii a obalovém sektoru.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.