Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vláknité mikromycety (plísně) a jejich biotechnologické využití
Beniačová, Michaela
Bakalářská práce je zaměřena na vláknité mikromycety a jejich biotechnologické využití. Je zde popsána výživa, morfologie, pohlavní a nepohlavní rozmnožování vláknitých mikromycet a jsou uvedeny optimální podmínky pro jejich růst a výskyt. Dále je uvedeno taxonomické rozdělení a charakteristika hlavních rodů spolu se stručným morfologickým popisem. V druhé části bakalářské práce jsou obecně popsány a klasifikovány biotechnologie. Tato část se zabývá především využitím vláknitých mikromycet v potravinářském, zemědělském a farmaceutickém průmyslu. Dále je zde popsáno jejich využití v ochraně životního prostředí a využití průmyslově vyráběných látek produkovaných metabolismem hub.
Výskyt mykotoxinů v konzervovaných potravinách
Vlčková, Jana
Bakalářská práce na téma Výskyt mykotoxinů v konzervovaných potravinách se zabývá sekundárními metabolity vláknitých mikromycetů – mykotoxiny a konzervačními postupy, které zabraňují výskytu vláknitých mikromycet v konzervovaném ovoci a zelenině. První část práce je zaměřena na význam, charakteristiku a morfologiii vláknitých mikromycet. Ve druhé části jsou popsány faktory, které produkci mykotoxinů v potravinách ovlivňují, význam konzervace ovoce a zeleniny, popis jednotlivých konzervačních metod a účinků mykotoxinů na lidský organizmus. Následující část je zaměřena na popis mykotoxikóz a dále na jednotlivé mykotoxiny, kterými jsou aflatoxiny, ochratoxin A, patulin, fumoniziny, deoxynivalenol a další. V závěrečné části jsou popsány legislativní limity pro jednotlivé mykotoxiny, výskyt mykotoxinů v konzervovaných potravinách z ovoce a zeleniny, detekce a prevence před jejich vznikem a výskytem v potravinách.
Vliv mykotoxinů na zdravotní bezpečnost píce a následnou kontaminaci živočišných produktů
Bartoňková, Natálie
Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma "Vliv mykotoxinů na zdravotní bezpečnost píce a následnou kontaminaci živočišných produktů". První část je zaměřena na charakteristiku vláknitých mikroskopických hub a jejich významné zástupce. Mezi významné zástupce patří rody Mucor, Rhizopus, Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium a Alternaria. Další část popisuje sekundární metabolity plísní - mykotoxiny, zejména aflatoxiny, patulin, ochratoxin, zearalenon, trichotheceny a fumonisiny, které jsou obsažené hlavně v potravinách. Dále se tato práce zabývá mykotoxiny v krmivech a potravinách, v této části jsou popsány onemocnění a také možný přechod mykotoxinů do živočišných produktů, zejména přechod aflatoxinů do mléka. V závěru jsou popsány metody detekce, prevence a dekontaminace mykotoxinů. Dekontaminace se provádí fyzikálními, chemickými nebo biologickými metodami.
Chemické kontaminanty v potravinách - mykotoxiny
Siudová, Dominika
Bakalářská práce na téma Chemické kontaminanty v potravinách - mykotoxiny se zabývá sekundárními metabolity vláknitých mikromycetů, tzv. mykotoxinů. V první části se zaobírá jednotlivými druhy vláknitých mikromycetů, jejich výskytem a popisem. Druhá část mykotoxiny charakterizuje, obecně popisuje a rozděluje podle různých kritérií. Věnuje se faktorům, které mohou ovlivňovat jejich výskyt v potravinách, a také si všímá biologických účinků mykotoxinů na člověka. Následovně se soustředí na jednotlivé mykotoxiny, a to aflatoxiny, ochratoxin A, patulin, deoxynivalenol atd. U nich se zaměřuje na jejich výskyt v potravinách, účinky na zdraví a legislativní limity pro jejich výskyt v potravinách. Další část práce pojednává o metodách prevence vzniku a výskytu mykotoxinů. Poslední část se věnuje možnostem jejich dekontaminace z potravin.
Mykotoxiny v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka
Jiráková, Hana
Tato bakalářská práce je literární rešerší zabývající se výskytem mykotoxinů v potravinách a jejich vlivem na zdraví člověka. První část práce je věnována základní charakteristice vybraných vláknitých mikromycet a produktů jejich metabolismu negativně ovlivňující lidské zdraví. Mykotoxiny jsou toxické a karcinogenní látky, produkované zejména plísněmi rodů Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Druhá část práce popisuje vliv mykotoxinů na zdraví člověka a zmiňuje vhodná opatření jak proti mykotoxinům bojovat. Poslední část práce je věnována popisu aktuální situace v České republice.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.