Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vermikompostování odpadů z výroby vína
Clark, Oskar William ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Grasserová, Alena (oponent)
Kompostování je způsob zpracování biologického odpadu s potenciálem pro vysokou návratnost, a to finanční ve formě hodnotných hnojiv, nebo časovou ve formě nenáročného procesu zpracování. Právě v těchto ohledech se jeví vermikompostování jako metoda vhodná pro zpracování odpadů z vinařského průmyslu. Vermikompostování má výhody oproti běžnému kompostování v rychlosti přeměny vstupního materiálu na materiál s požadovanými vlastnostmi hnojiv ale zároveň i materiál, který je biologicky nezávadný. Odpady z výroby vína, z nichž představují největší podíl matoliny a odpadní vody, mají řadu vlastností, které mohou v půdě působit fytotoxicky. Tato práce obsahuje přehled problematiky odpadních materiálů z vinařského průmyslu, rozdíly mezi výrobou červeného vína a bílého vína a vhodností vermikompostování pro zpracování odpadů z vinařství na laboratorní a komerční úrovni. Experimentální část práce zkoumá časovou náročnost přeměny matolin z výroby červeného vína na vermikompostovaný materiál bez vlastností inhibujících rostlinný růst. Experimentální měření závislosti stáří vermikompostu a inhibice klíčivosti ukazují, že vermikompostování postupem času zvyšuje hodnotu pH substrátu a stabilizuje ji. Experiment také dokázal, že má vermikompost na semena statisticky signifikantní stimulační účinek.
Komunitní vermikompostování biologicky rozložitelného komunálního odpadu
Klubalová, Kateřina ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Hnátková, Tereza (oponent)
Metoda vermikompostování prochází v poslední době velkým rozmachem. Lidé žijící v bytech mohou sami zpracovávat bioodpad, který vyprodukovali. Kromě toho, že tak nepatrně snižují podíl komunálního biologicky rozložitelného bioodpadu obsaženého ve směsném komunálním odpadu, který se v současné době většinou skládkuje, mají z toho ještě užitek ve formě kvalitního vermikompostu a výluhu nazývaného worm tea, tj. žížalího čaje. V této práci jsou shrnuty doposud získané poznatky o metodě vermikompostování se zaměřením na kuchyňský odpad. Práce přinese poznatky o tom, za jakých podmínek vermikompostování probíhá, jaké je složení a možnost použití výsledných produktů, jaké bioodpady je vlastně možné vermikompostovat a jaké druhy žížal se využívají. Z hlediska hypotézy použití worm tea v hydroponickém pěstování rostlin je probrána teoretická stránka věci. V experimentální části byla testována toxicita různých koncentrací worm tea na semenech hořčice bílé (Sinapis Alba). Použita byla koncentrační řada 2,5; 5,0; 7,5; a 10,0 vol. % čtyř vzorků worm tea, vzniklých z různých bioodpadů a jako kontrolní médium byla použita destilovaná voda. Výsledkem byly vypočítané inhibice pro jednotlivé koncentrace worm tea. V dostupné literatuře je uváděno doporučené ředění worm tea při použití jako postřiku na rostliny 1 : 9...
Komunitní vermikompostování biologicky rozložitelného komunálního odpadu
Klubalová, Kateřina ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Hnátková, Tereza (oponent)
Metoda vermikompostování prochází v poslední době velkým rozmachem. Lidé žijící v bytech mohou sami zpracovávat bioodpad, který vyprodukovali. Kromě toho, že tak nepatrně snižují podíl komunálního biologicky rozložitelného bioodpadu obsaženého ve směsném komunálním odpadu, který se v současné době většinou skládkuje, mají z toho ještě užitek ve formě kvalitního vermikompostu a výluhu nazývaného worm tea, tj. žížalího čaje. V této práci jsou shrnuty doposud získané poznatky o metodě vermikompostování se zaměřením na kuchyňský odpad. Práce přinese poznatky o tom, za jakých podmínek vermikompostování probíhá, jaké je složení a možnost použití výsledných produktů, jaké bioodpady je vlastně možné vermikompostovat a jaké druhy žížal se využívají. Z hlediska hypotézy použití worm tea v hydroponickém pěstování rostlin je probrána teoretická stránka věci. V experimentální části byla testována toxicita různých koncentrací worm tea na semenech hořčice bílé (Sinapis Alba). Použita byla koncentrační řada 2,5; 5,0; 7,5; a 10,0 vol. % čtyř vzorků worm tea, vzniklých z různých bioodpadů a jako kontrolní médium byla použita destilovaná voda. Výsledkem byly vypočítané inhibice pro jednotlivé koncentrace worm tea. V dostupné literatuře je uváděno doporučené ředění worm tea při použití jako postřiku na rostliny 1 : 9...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.