Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza trhu a dostupnost biopotravin v regionu Brno-venkov - Jihomoravský kraj
Hladůvková, Petra
Bakalářská práce se zabývá analýzou trhu a dostupností biopotravin v Jihomoravském kraji, regionu Brno venkov. Hlavním účelem této práce je obecně charakterizovat ekologické zemědělství, jeho podstatu, principy a cíle a současně také nastínit legislativu a současný stav v České republice. Další část práce je zaměřena na oblast biopotravin a jejich obecnou charakteristiku. Následně je v této kapitole objasňována současná situace v České republice na trhu s biopotravinami, kde jsou představeny hlavní vyráběné kategorie biopotravin, dále jejich výroba, distribuce, kontrola a označování. V poslední kapitole je popsán současný stav výrobců biopotravin v Jihomoravském kraji a to cíleně v části Brno venkov a dále je zde popsána současná situace s dostupností biopotravin na venkově.
Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město
Borovanová, Kateřina
Bakalářská práce s názvem "Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město" se zabývá problematikou dostupnosti biopotravin a možnostmi bio stravování v lokalitě Brno-město. V první části jsou charakterizovány obecné pojmy jako ekologické zemědělství, bioprodukt, bio-potravina a základní principy výroby. Dále je popsán systém značení a certifikace biopotravin, základní kategorie vyráběného sortimentu a současný stav produkce a spo-třeby biopotravin v České republice a ve státech Evropské Unie. V experimentální části práce bylo zjištěno, že v Jihomoravském kraji je aktuálně 100 výrobců biopotravin a nejvíce z nich v okrese Břeclav, kde se vyrábí hlavně víno z vinných hroznů. Dostup-nost biopotravin v lokalitě Brno-město je dostatečná, značí o tom různá prodejní místa, popsaná v bakalářské práci. Z výsledků dotazníkového šetření, které bylo provedeno mezi zákazníky bio restaurací vyplývá, že tato skupina má o biopotravinách povědomí.
Analýza trhu biopotravin v České republice a jejich cenový monitoring
Paulíková, Michaela
Diplomová práce na téma Analýza trhu biopotravin v České republice a jejich cenový monitoring se popisuje základní principy ekologického zemědělství a specifika výroby biopotravin. V práci jsou popsány kategorie bioprodukce v ČR a situace s trhem a spotřebou ve státech EU. V další části práce je zpracován přehled o producentech biopotravin v ČR. Hlavním cílem práce bylo provést cenový monitoring u vybraných druhů biopotravin na zvolené lokalitě a poté ceny porovnat s cenami potravin s původem z konvenční produkce. Dále jsou porovnány prodejní místa a cenové rozdíly u hlavních přímých a nepřímých distribučních cest. Jako doplněk experimentální části práce byla provedena s navrženou skupinou lidí degustace a zhodnocení vybraných druhů výrobků z ekologické a konvenční produkce. Z výsledků cenového monitoringu zde šetřených položek vyplývá, že biopotraviny jsou o 140 % dražší než konvenční potraviny. Při porovnání rozdílů u přímých a nepřímých distribučních cest, byly zjištěny velké cenové rozdíly. Např. biobrambory z prodeje ze dvora jsou o 170 % levnější než prodávané biobrambory ve sledovaných obchodech. Při degustaci a zhodnocení vybraných druhů potravin, získaly vyšší hodnocení biopotraviny. Celkově pak obdržely hodnocení 46,87 % a konvenční potraviny 45,99 %.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.