Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stravovací návyky u pacientů s diabetem mellitus 1. typu
KRÁLOVÁ, Kateřina
Název mé bakalářské práce zní Stravovací návyku u pacientů s diabetem mellitus 1. typu. Diabetes mellitus je chronické onemocnění, které je pro svůj vysoký výskyt v populaci pokládané za civilizační chorobu. Podle Mezinárodní federace diabetu je na světě asi 15 000 000 lidí s diabetem 1. typu, což je něco málo přes 7 % z celkového počtu diabetiků. Cílem bakalářské práce je prostřednictvím výzkumné části popsat stravovací návyky zjištěné u pacientů s diabetem mellitus 1. typu a zmapovat důvody, které vedou pacienty k nedodržování lékařem stanovené diabetické diety. Tedy odpovědět na výzkumné otázky: "Jaké jsou stravovací návyky diabetiků 1. typu?" a "Jaké mají pacienti důvody pro nedodržování zásad doporučené diety?". Výzkumná část práce je zpracována formou kvalitativního výzkumu pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor poskytlo celkem sedm diabetiků ve věkovém rozmezí dvacet tři až padesát let. Data byla získána od pacientů, kteří se léčí u diabetoložky MUDr. Lenky Dohnalové v diabetologické poradně v nemocnici v Českých Budějovicích. Rozhovory s těmito pacienty záměrně nebyly prováděny za přítomnosti sestry či diabetologa ve snaze zabránit znehodnocení odpovědí dotazovaných osob. Tedy proto, aby se respondenti nebáli říkat pravdu a získané informace byly co nejobjektivnější. Pacienti byli vstřícní a ochotní rozhovory poskytnout. Respondenti neuvádí svá jména a celý rozhovor je anonymní. Všichni souhlasili s poskytnutím rozhovoru a zároveň i s jeho nahráváním. Výzkumné otázky byly stanovené dvě. Byly zodpovězeny na základě anonymních rozhovorů. Výzkumná otázka číslo 1: 1. Jaké jsou stravovací návyky diabetiků 1. typu? Je patrné, že pacientům s diabetem bylo sděleno, že by měli mít přehled o počtu snědených sacharidů v potravě. K tomu využívá šest respondentů takzvané výměnné jednotky, kdy 12 gramů sacharidů odpovídá 1 výměnné jednotce. Jedna respondentka nepřepočítává obsah sacharidů ve stravě na výměnné jednotky, ale orientuje se pomocí gramů sacharidů. Překvapila mě odpověď ohledně zvláštní výživy, tedy výrobků dříve označovaných slovem "dia", neočekávala jsem, že je konzumuje pouze jedna respondentka. Mimo mé původní očekávání je také překvapivé zjištění, že ani jeden z respondentů si nehlídá u konzumované stravy glykemický index. Výzkumná otázka číslo 2: 2. Jaké mají pacienti důvody pro nedodržování zásad doporučené diety? Je patrné, že pacienti se snaží o dodržování režimu. Žádný z respondentů v současné době nemá problém se selfmonitoringem, aplikací inzulinu či konzumací stravy a nápojů ve škole nebo v zaměstnání. Jedna respondentka uvedla, že tyto problémy v zaměstnání měla, a proto je nyní v invalidním důchodu. Výsledky výzkumného šetření jsou přínosné pro zdravotnické pracovníky, kteří pečují o diabetické pacienty. Předpokládané využití práce v praxi: Publikace by měla prostřednictvím využití v diabetologických poradnách podpořit a zkvalitnit informovanost pacientů s diabetem o jejich nemoci.
Diabetes mellitus I. typu jako zdravotní, výživový a sociální problém v dětském věku do 18 let.
FRIDRICHOVSKÁ, Pavlína
Práce specifikuje problémy dětí s diabetem mellitem 1. typu po zdravotní stránce, v oblasti výživy a problémy sociální. Teoretická část charakterizuje onemocnění diabetes mellitus 1. typu, jeho příčiny, příznaky, léčbu pomocí diety a dále zohledňuje specifické problémy vyplývající z tohoto onemocnění pro daný věk. Praktická část přináší výsledky dotazníkového šetření, které je zaměřeno na problémy diabetu mellitu 1. typu v dětském věku a na úroveň znalostí o diabetu. Výzkumné šetření bylo provedeno u 40 rodin s dítětem, u kterého bylo diagnostikováno onemocnění diabetes mellitus 1. typu. Výsledky ukázaly, že diabetes mellitus 1. typu ovlivňuje život rodiny v oblasti stravování, sportovních aktivit, cestování, školní výuky, ale i budoucí vývoj dítěte samotného a také jeho zapojení i do dalších aktivit.
VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ LIDÍ S DIABETEM
NOŽIČKOVÁ, Lenka
Výskyt cukrovky ve světě kolísá. V České republice je asi 5% diabetiků a pravděpodobně přes 90% z nich jsou diabetiky druhého typu. Ve většině evropských zemí je výskyt diabetu 3 až 5%. Pětiprocentní výskyt diabetu přesahují populace ve Švédsku a Rakousku. Výskyt do 2% je v Indii, Belgii a Dánsku. Genetická zátěž v populaci představuje u nás asi 20%, při prevalenci (počet případů určité nemoci, jež existuje (prevaluje) v určité populaci v určitém čase) 5%. To znamená, že 5% (každý dvacátý člověk)v naší populaci včetně dětí a nejstarších osob má již cukrovku. Přitom asi 20% z nás (každý pátý člověk) si nese genetický předpoklad a tyto osoby diabetes ve středním nebo vyšším věku dostanou. Výskyt cukrovky s rostoucím věkem stoupá.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.