Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Zhodnocení vybraných ukazatelů mléčné užitkovosti u ovcí plemene východofríská ovce
Pokorná, Michaela
Cílem této disertační práce bylo zhodnocení vlivu vybraných faktorů na ukazatele množství a kvality ovčího mléka. Do pozorování, jež probíhalo v letech 2009 a 2010 bylo zapojeno celkem 80 ovcí na první až čtvrté laktaci, s jedním až třemi jehňaty. Jednotlivé měření denní dojivosti a odběry vzorků mléka probíhali vždy v květnu až září. Ze vzorků mléka se stanovovaly: obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (Kas), syrovátkových bílkovin (SB), laktózy (L) a močoviny (Moč), dále pH, titrační kyselost (TK), syřitelnost (SYŘ), jakost sýřeniny (JS) a počet somatických buněk (PSB). Vlivy fáze laktace, pořadí laktace, četnosti vrhu a měsíce obahnění na tyto vybrané ukazatele kvality ovčího mléka byly posuzovány. V roce 2009 měla fáze laktace průkazný vliv na denní dojivost (Doj), složení ovčího mléka, pH a TK. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo obsah B, SB, L a také SYŘ. Pokud se jedná o četnost vrhu, ta měla průkazný vliv na Doj, obsah L, TK a obsah močoviny. Měsíc obahnění poté průkazně ovlivnil Doj, obsahy S, B, Kas, L a TK. V roce 2010 měla fáze laktace průkazný vliv na Doj, složení mléka, pH, TK, SYŘ a PSB. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo obsah S, T, L a Moč. Dále četnost vrhu měla průkazný vliv na obsah L a měsíc obahnění na obsah L a PSB. V roce 2010 se dále stalo dílčím cílem posouzení vlivu fáze laktace na zastoupení vybraných mastných kyselin v mléčném tuku a jejich dopočítaných obsahů. Fáze laktace měla v tomto případě průkazný vliv na obsahy všech sledovaných ukazatelů.
Zhodnocení vybraných ukazatelů mléčné užitkovosti u ovcí plemene východofríská ovce
Pokorná, Michaela
Cílem této disertační práce bylo zhodnocení vlivu vybraných faktorů na ukazatele množství a kvality ovčího mléka. Do pozorování, jež probíhalo v letech 2009 a 2010 bylo zapojeno celkem 80 ovcí na první až čtvrté laktaci, s jedním až třemi jehňaty. Jednotlivé měření denní dojivosti a odběry vzorků mléka probíhali vždy v květnu až září. Ze vzorků mléka se stanovovaly: obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (Kas), syrovátkových bílkovin (SB), laktózy (L) a močoviny (Moč), dále pH, titrační kyselost (TK), syřitelnost (SYŘ), jakost sýřeniny (JS) a počet somatických buněk (PSB). Vlivy fáze laktace, pořadí laktace, četnosti vrhu a měsíce obahnění na tyto vybrané ukazatele kvality ovčího mléka byly posuzovány. V roce 2009 měla fáze laktace průkazný vliv na denní dojivost (Doj), složení ovčího mléka, pH a TK. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo obsah B, SB, L a také SYŘ. Pokud se jedná o četnost vrhu, ta měla průkazný vliv na Doj, obsah L, TK a obsah močoviny. Měsíc obahnění poté průkazně ovlivnil Doj, obsahy S, B, Kas, L a TK. V roce 2010 měla fáze laktace průkazný vliv na Doj, složení mléka, pH, TK, SYŘ a PSB. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo obsah S, T, L a Moč. Dále četnost vrhu měla průkazný vliv na obsah L a měsíc obahnění na obsah L a PSB. V roce 2010 se dále stalo dílčím cílem posouzení vlivu fáze laktace na zastoupení vybraných mastných kyselin v mléčném tuku a jejich dopočítaných obsahů. Fáze laktace měla v tomto případě průkazný vliv na obsahy všech sledovaných ukazatelů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.