Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výživa dojnic na vybrané farmě
KORECKÁ, Aneta
Tato bakalářská práce je zaměřená na výživu dojnic, technologii ustájení, welfare, úroveň zdraví a dojení při pastevním chovu v Irsku. K řešení problematiky byla vybraná metoda monitorování a zhodnocení zjištěných informací. Monitorování probíhalo po dobu dvou měsíců v období nejvyšší užitkovosti dojnic. V první části práce je zpracován literární přehled. Na farmě bylo zjištěno, že pastevní chov má vliv na nižší užitkovost dojnic. Výživu zde zajišťuje pastva nebo jetelotravní siláž a granulované doplňkové krmivo, které dodává vyvážené živiny a minerály a vitamíny neobsažené v porostu. BSC bylo na nižší hodnotě. Hlavním zjištěním byly nedostatky v oblasti hygieny při získávání mléka.
Nové trendy ve fázové výživě dojnic
REJZKOVÁ, Martina
Při výživě dojnic se musí zkrmovat hlavně kvalitní krmiva. Při dlouhodobém zkrmo-vání nekvalitního krmiva může docházet k poruchám látkové přeměny, mláďata se rodí slabá, klesá reprodukční schopnost, objevují se mastitidy a další problémy. Fázová výživa je hojně využívaná ve výživě dojeného skotu, protože dokáže nej-lépe uspokojit potřeby živin v různých fázích laktace dojnic, i při stání na sucho. Základem pro respektování fyziologických potřeb dojnic je vytváření vyrovnaných skupin dojnic. Velmi důležitá je výživa především v tranzitním období dojnic. Tedy 3 týdny před a 3 týdny po porodu, kdy dojnice potřebují nejkvalitnější krmiva a především největší péči v oblasti výživy. Těchto šest týdnů je zásadních pro udržení dobrého zdravotního stavu, produkční i reprodukční efektivitě dojnice a rentabilitě celého chovu. Moderní poznatky zaručují vyšší produkci mléka a lepší uspokojení potřeby živin. V roce 2021 byla po téměř 20 letech vydaná nová norma NASEM 2021, která udává očekávané doporučení potřeb živin pro dojený skot. Dále do moderních poznatků patří i stále rozšířenější robotické dojírny s automatickým krmením, nebo využívání vitalimetrů či pH sond ke kontrole trávicích pochodů a celkové aktivity zvířat.
Nejčastější nemoci a zdravotní problémy u krav masného skotu
Štůralová, Dagmar
Bakalářská práce je zaměřena na nejčastější onemocnění masného skotu. Cílem práce bylo na základě studia literatury zpracovat zásady chovu masného skotu v České republice a zaměřit se na nejčastější onemocnění masného skotu a prevenci onemocnění zejména u krav. V praktické části bakalářské práce je zpracován roční přehled konkrétního stáda (ekofarma Jany Hůlkové ze Starého Města u Bruntálu). Ve stádě byla mapována výživa, výskyt onemocnění a prováděná preventivní opatření.
Problematika výživy a managementu krav stojících na sucho
Václaviková, Tereza
Bakalářská práce se zabývá problematikou krav stojících na sucho. Popisuje změny i požadavky z hlediska výživy, zdravotní péče i organizace chovu, neboť během těchto 60 dní můžeme ovlivnit porod, následující laktaci a posléze reprodukci. První část popisuje aktuální počty skotu v České republice i ve světě. Jelikož je tato práce zaměřena na výživu skotu, zaměřuje se obecně na živiny i jejich obsah v jednotlivých druzích krmiv. Zmíněna je i anatomie trávicí soustavy a mléčné žlázy. Závěr práce se zabývá samotným zaprahováním a nejčastějším metabolickým poruchám, které vznikají předporodním období a projevují se po porodu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.