Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mikrostrukturní stabilita Mg-slitin připravených intenzivní plastickou deformací
Piňos, Jakub ; Man, Ondřej (oponent) ; Pantělejev, Libor (vedoucí práce)
Metody SPD umožňují získávat ultra-jemnozrnnou strukturu (UFG) ve větších objemech materiálu a tím zlepšovat jeho mechanické vlastnosti. Mikrostruktura získaná těmito metodami je však teplotně nestabilní a tak je užití UFG materiálů za zvýšených teplot omezené. Teplotní expozicí dochází k hrubnutí zrna materiálu a tím zhoršování mechanických vlastností. Práce je zaměřena na teplotní stabilitu Mg-slitin skupiny AZ.
Studium mikrostruktury ultrajemnozrnných kovových materiálů metodou pozitronové anihilace
Barnovská, Zuzana ; Čížek, Jakub (vedoucí práce) ; Procházka, Ivan (oponent)
V prezentované práci studujeme změny v distribuci velikostí klastrů vakancí v kovech zpracovaných silnou plastickou deformací, takzvaných ultra jemnozrnných materiálech. Pro tento výzkum jsme použili moderní nedestruktivní metodu pozitronové anihilační spektroskopie, která jako jedna z mála metod umožňuje studium bodových defektů jako jsou vakance o velikosti několika ˚A. Na základě naměřených spekter dob života pozitronů anihilujících ve studovaném materiálu jsme určili změny velikostí klastrů vakancí v závislosti na teplotě nebo velikosti deformace uplatněné na zkoumaný vzorek. 1
Mikrostrukturní stabilita Mg-slitin připravených intenzivní plastickou deformací
Piňos, Jakub ; Man, Ondřej (oponent) ; Pantělejev, Libor (vedoucí práce)
Metody SPD umožňují získávat ultra-jemnozrnnou strukturu (UFG) ve větších objemech materiálu a tím zlepšovat jeho mechanické vlastnosti. Mikrostruktura získaná těmito metodami je však teplotně nestabilní a tak je užití UFG materiálů za zvýšených teplot omezené. Teplotní expozicí dochází k hrubnutí zrna materiálu a tím zhoršování mechanických vlastností. Práce je zaměřena na teplotní stabilitu Mg-slitin skupiny AZ.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.