Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Tepelné vlastnosti vysokohodnotného betonu s vláknovou výztuží
Pecháčková, Kateřina ; Krouská, Jitka (oponent) ; Zmeškal, Oldřich (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na studium tepelných vlastností vysokohodnotných betonů s vláknovou výztuží HPFRC (High Performance Fiber Reinforced Concrete). Dané kompozity jsou založeny na kombinaci ocelových a polymerních vláken. Mezi typické vlastnosti těchto materiálů patří vysoká mechanická pevnost, odolnost vůči vodě a pronikání solí. HPFRC jsou využívány ve stavebnictví především ke konstrukci výškových budov. Ke studiu termofyzikálních veličin byla využita diferenciální tranzientní metoda. V teoretické části práce byly popsány druhy betonů, jejich výroba a vlastnosti. Dále byly v práci definovány termofyzikální veličiny a metody jejich stanovení (stacionární a tranzientní metody, termická analýza). Cílem práce bylo stanovit tepelné vlastnosti, konkrétně tepelnou a teplotní vodivost a měrnou tepelnou kapacitu. Výsledky diplomové práce mohou odhalit změny ve složení studovaných materiálů a rovněž kritické teploty pro poškození daných materiálů.
Studium tepelných vlastností sacharózy
Pecháčková, Kateřina ; Lucie, Trhlíková (oponent) ; Zmeškal, Oldřich (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na studium tepelných vlastností materiálů, které se využívají k akumulaci tepla na bázi fázové přeměny. Jedná se především o alkoholy cukrů (mannitol, erythritol), resp. o sacharidy (sacharóza). Tepelné vlastnosti, konkrétně tepelná a teplotní vodivost a měrná tepelná kapacita byly měřeny v širokém intervalu teplot zahrnujícím přeměnu z pevné do kapalné fáze v celém objemu látky. Ke studiu teplotních závislostí tepelných vlastností byly využity tranzientní metody, které umožňují stanovit difúzní a relaxační čas, teplotní absorpční koeficient a parametr charakterizující vlastnosti zdroje vycházející z fraktálního modelu přenosu tepla (tvar a způsob ohřevu vzorku). Z těchto veličin byly stanoveny tepelné parametry pro definovaný ideální zdroj tepla (planární) a definovaný ideální ohřev (skokový). V práci jsou prezentovány výsledky pro tři vzorky sacharózy vyrobené v opavském cukrovaru (nerafinovaný, rafinovaný, čistý). Byly studovány rozdíly v jejich tepelných vlastnostech. Kromě toho byly studiu podrobeny i tepelné vlastnosti roztoků čistého (komerčního) cukru v destilované vodě pro různé koncentrace (1:1, 3:1, 1:3). Výsledky předložené bakalářské práce mohou být použity k efektivnějšímu využití tepelné energie při vytápění bytů, a to jak s využitím roztoků, které mají větší tepelnou kapacitu než voda, tak i s využitím fázové přeměny.
Tepelné vlastnosti vysokohodnotného betonu s vláknovou výztuží
Pecháčková, Kateřina ; Krouská, Jitka (oponent) ; Zmeškal, Oldřich (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na studium tepelných vlastností vysokohodnotných betonů s vláknovou výztuží HPFRC (High Performance Fiber Reinforced Concrete). Dané kompozity jsou založeny na kombinaci ocelových a polymerních vláken. Mezi typické vlastnosti těchto materiálů patří vysoká mechanická pevnost, odolnost vůči vodě a pronikání solí. HPFRC jsou využívány ve stavebnictví především ke konstrukci výškových budov. Ke studiu termofyzikálních veličin byla využita diferenciální tranzientní metoda. V teoretické části práce byly popsány druhy betonů, jejich výroba a vlastnosti. Dále byly v práci definovány termofyzikální veličiny a metody jejich stanovení (stacionární a tranzientní metody, termická analýza). Cílem práce bylo stanovit tepelné vlastnosti, konkrétně tepelnou a teplotní vodivost a měrnou tepelnou kapacitu. Výsledky diplomové práce mohou odhalit změny ve složení studovaných materiálů a rovněž kritické teploty pro poškození daných materiálů.
Studium tepelných vlastností sacharózy
Pecháčková, Kateřina ; Lucie, Trhlíková (oponent) ; Zmeškal, Oldřich (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na studium tepelných vlastností materiálů, které se využívají k akumulaci tepla na bázi fázové přeměny. Jedná se především o alkoholy cukrů (mannitol, erythritol), resp. o sacharidy (sacharóza). Tepelné vlastnosti, konkrétně tepelná a teplotní vodivost a měrná tepelná kapacita byly měřeny v širokém intervalu teplot zahrnujícím přeměnu z pevné do kapalné fáze v celém objemu látky. Ke studiu teplotních závislostí tepelných vlastností byly využity tranzientní metody, které umožňují stanovit difúzní a relaxační čas, teplotní absorpční koeficient a parametr charakterizující vlastnosti zdroje vycházející z fraktálního modelu přenosu tepla (tvar a způsob ohřevu vzorku). Z těchto veličin byly stanoveny tepelné parametry pro definovaný ideální zdroj tepla (planární) a definovaný ideální ohřev (skokový). V práci jsou prezentovány výsledky pro tři vzorky sacharózy vyrobené v opavském cukrovaru (nerafinovaný, rafinovaný, čistý). Byly studovány rozdíly v jejich tepelných vlastnostech. Kromě toho byly studiu podrobeny i tepelné vlastnosti roztoků čistého (komerčního) cukru v destilované vodě pro různé koncentrace (1:1, 3:1, 1:3). Výsledky předložené bakalářské práce mohou být použity k efektivnějšímu využití tepelné energie při vytápění bytů, a to jak s využitím roztoků, které mají větší tepelnou kapacitu než voda, tak i s využitím fázové přeměny.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.