Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Endoglin and livers
Jozefčeková, Nikola ; Doleželová, Eva (vedoucí práce) ; Prašnická, Alena (oponent)
Autorka: Nikola Jozefčeková Názov práce: Endoglin a pečeň Forma: Diplomová práca Názov školy: Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Študijný obor: Farmácia Táto diplomová práca zhrňuje dostupné informácie o endogline, jeho izoformách v pečeni a jeho vplyve na pečeň behom rôznych patologických stavov. V prvej časti je popísaná morfológia a fyziológia pečene, jej štruktúra, histológia a metabolické funkcie. Druhá časť sa venuje izoformám endoglinu, úlohe v TGF- β1 signalizačnom komplexe, expresii endoglinu a jej regulácii. V tretej časti sú opísané ochorenia pečene, pri ktorých sú pozorované zmeny expresie endoglinu a priblíženie endoglinu ako diagnostického a prognostického markera. Endoglin (CD105, TGF-β receptor III) je homodimérny transmembránový glykoproteín a membránový koreceptor TGF-β s vysokou expresiou v endotelových bunkách. Má zásadnú úlohu pri vývoji vaskulárneho systému. Jeho účasť je pozorovaná v procese angiogenézy, vaskulárnej homeostázy a TGF-β signalizácii. Ovplyvňuje a moduluje aktivitu TGF-βRII, ALK1 a ALK5 receptorov. Endoglin interakciou s TGF- β komplexom, moduláciou aktivity ALK receptorov a Smad signalizačných proteínov, kontroluje fibrotické a antifibrotické zmeny v orgánoch. Endoglin je exprimovaný v pečeňových hviezdicových bunkách a aktivovaných...
Vliv resveratrolu na tok žluče.
Paclíková, Kristýna ; Doleželová, Eva (vedoucí práce) ; Cermanová, Jolana (oponent)
Kristýna Paclíková Vliv resveratrolu na tok žluče Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Farmacie Cíl práce: Ochranný účinek resveratrolu je prokázán u řady experimentálních modelů cholestázy, ale jeho účinek na produkci žluče u zdravých jedinců zatím studován nebyl. Vzhledem k tomu, že je resveratrol v populaci často užíván, cílem diplomové práce bylo zjištění jeho účinku na tok žluče u zdravých jedinců a následné objasnění mechanismu tohoto děje. Metody: Potkani kmene Wistar (n = 6, v každé skupině, 280 - 320 g) byli rozděleni do dvou skupin: Kontrolní skupina (Kontrola) a skupina, které byl podáván resveratrol (10mg/kg/den, p.o.) po dobu 28 dní (RES). Pro zjištění produkce žluče byla provedena in vivo kinetická studie. Analýza exprese transportních proteinů byla provedena na úrovni mRNA a proteinu metodou qRT-PCR a Western blot. Výsledky: Resveratrol vedl ke zvýšení kumulativního toku žluče. Analýza exprese transportních proteinů na úrovni mRNA a proteinu ukázala, že k této změně dochází v důsledku posttranskripční indukce kanalikulárních transportérů, Bsep a Mrp2. Současně vedl resveratrol k indukci Mrp4 proteinu, exprimovaného na bazolaterální membráně hepatocytů. Závěr: Z výsledků studie vyplývá, že choleretický účinek orálně podávaného resveratrolu...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.