Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv různých způsobů zpracování půdy na její zhutnění
Chlaň, Filip
V bakalářské práci je zkoumáno zhutnění půdy a změny fyzikálních vlastností půdy v různých systémech zpracování půdy. Pokusy byly založeny na těžké půdě v bramborářské výrobní oblasti. Byly využity tři způsoby zpracování půdy, první byla orba, poté mělké kypření a dlátování. U každé varianty byly odebrány Kopeckého fyzikální válečky a měřen penetrometrický odpor půdy ve dvou termínech, a to po zpracování půdy a po sklizni jarního ječmene. Z Kopeckého fyzikálních válečků se stanovila objemová hmotnost redukovaná, pórovitost, minimální vzdušná kapacita a objemová vlhkost půdy. Penetrometrem byl zjišťován odpor půdy v půdním profilu. V pokusech byl následně zasetý jarní ječmen, u kterého byl měřen jeho výnos pro posouzení vlivu zpracování půdy a případného utužení na tento parametr. Výsledky ukazují pozitivní vliv minimalizačních technologií na odolnost proti zhutnění, naopak orba byla dle výsledků náchylnější ke zhutnění. V prvním termínu měření byly u orby zaznamenány lepší hodnoty fyzikálních vlastností, ale v druhém termínu došlo u orby k jejich zhoršení. Minimalizační technologie vykazovali při prvním i druhém měření podobné hodnoty. Zjištěné výsledky ale ukázali, že ani v jedné variantě nedošlo k výraznému utužení půdy a zhoršení půdních vlastností. Stejně tak výnos nebyl mezi variantami rozdílný.
Vliv různých způsobů zpracování půdy na změny fyzikálních vlastností půdy
Hradilík, Hugo
Bakalářská práce sleduje vliv odlišných způsobů zpracování půdy na změny půdního prostředí se zaměřením na fyzikální vlastnosti půdy. V práci jsou vyhodnoceny výsledky z dlouhodobého polního pokusu. Z fyzikálních vlastností byly sledovány objemová hmotnost redukovaná, celková pórovitost a minimální vzdušná kapacita. Pokus probíhal na polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích. Fyzikální vlastnosti půdy byly hodnoceny u jarního ječmene, který byl pěstován v monokultuře a v norfolkském osevním postupu, kde následoval po kukuřici. Byly srovnávány dva způsoby zpracování půdy, a to orba a mělké kypření. Byly použity výsledky měření z let 2016 a 2017. Z výsledků vyplývá, že tradiční zpracování půdy s orbou snižovalo u půdy hodnoty objemové hmotnosti redukované a zároveň zvyšovalo hodnoty celkové pórovitosti oproti minimalizační technologii. Hodnoty minimální vzdušné kapacity byly vyšší u konvenčního zpracování. U kypřené varianty byl prokázán pozitivní vliv střídání plodin v osevním postupu na hodnoty objemové hmotnosti redukované a celkové pórovitosti. Varianta s orbou v monokultuře se vyznačovala průkazně vyššími hodnotami minimální vzdušné kapacity než varianta s osevním postupem.
Vliv odlišných technologií zpracování půdy na plevele v polních plodinách
Zemánek, Václav
Diplomová práce je zaměřena na technologie zpracování půdy a jejich vlivy na zaplevelení ječmene jarního. Pozorování byla provedena v roce 2012, 2013 a 2014 na školních pozemcích Mendelovy univerzity Brno v Žabčicích. Sledovány byly 3 rozdílné technologie zpracování půdy. Zjištěné výsledky byly zpracovány analýzou CCA (Canonical Correspondence Analysis). Při tradičním zpracování půdy bylo zjištěno nejmenší zaplevelení, vyskytovaly se druhy, jako je Silene noctiflora, Cirsium arvense, Fallopia convolvulus a Capsella bursa -- pastoris. Nejpočetnější zastoupení plevely se vyskytovalo na variantě s minimalizačním zpracováním půdy s druhy Thlaspi arvense, Amaranthus sp., Chenopodium ficifolium a Polygonum aviculare. U varianty s přímým setím se vyskytovaly převážně druhy Taraxacum Ruderalia, Convolvulus arvensis, Plantago major a Echinochloa crus -- galli. Z výsledků je patrné, že zaplevelení výrazně ovlivňuje daná technologie zpracování půdy a průběh počasí daného ročníku.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.