Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv různých způsobů zpracování půdy na obsah vody v půdě
Bednář, Václav
Diplomová práce se zabývá zpracováním půdy a jeho vlivem na hmotnostní a objemovou vlhkost půdy. Teoretická část je proto věnovaná především půdě a jejím vlastnostem, které souvisejí s půdní vlhkostí, dále významu a dynamice vody v přírodě a také charakteristice základních operací zpracování půdy. Praktická část práce je založena na parcelových pokusech, které byly provedeny na pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích. Tento pokus probíhal v letech 2015, 2016 a 2017. Byly stanoveny dvě základní varianty zpracování půdy: orba a kypření do hloubky cca 15 cm. Tyto varianty byly aplikovány do dvou osevních postupů: do norfolského osevního postupu a do osevního postupu monokulturně pěstovaného ječmene jarního, přičemž půdní vzorky byly odebírány vždy v porostu ječmene jarního ve dvou termínech: BBCH 30 (počátek sloupkování) a BBCH 61 (počátek kvetení) a v pěti hloubkách v profilu 0–30 cm. Při celkovém porovnání variant zpracování půdy nebyly prokázány rozdíly. Mírně vyšší hodnoty vlhkosti ale vykazovala varianta s orbou, především v roce 2016. V prvním termínu odběru vzorků měla průkazně (p <0,05) vyšší objemovou vlhkost varianta s orbou 15,70 % oproti minimalizaci 14,63 %. V druhém termínu už měla varianta minimalizace objemovou vlhkost 10,13 % a varianta s orbou 10,01 %. Při porovnání jednotlivých hloubek odběru byla nejnižší vlhkost zjištěna v hloubce 0–5 cm, kde byl také zaznamenán výrazný rozdíl mezi variantami. Varianta minimalizace v této hloubce vykazovala 12,87 % hmotnostní vlhkosti a varianta s orbou 15,78 %. Rozdíly ve vlhkosti v závislosti na zpracování půdy a osevním postupu nebyly průkazné. V monokultuře ječmene vykazovala mírně vyšší hmotnostní vlhkost 17,18 % minimalizační varianta v porovnání s orbou 16,94 %. V norfolském osevním postupu byla hmotnostní vlhkost tradiční varianty (17,16 %) vyšší než u varianty minimalizační (16,50 %).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.