Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analytické metody pro stanovení sacharidů v moštu a víně
Jarůšková, Aneta
Literární část této bakalářské práce seznamuje čtenáře s chemickými vlastnostmi sacharidů, které se nejvíce podílejí na celkové charakteristice vína. Jedná se především o glukózu, fruktózu a sacharózu. Bylo uvedeno rozdělení analytických metod, které se využívají ke stanovení sacharidů v moštu a ve víně a na základě prostudovaných studií uvedeny trendy, které se v této oblasti v současné době využívají a které vedou ke zvýšené účinnosti pro stanovení sacharidů. V experimentální části byly ke stanovení redukujících cukrů u dvou vzorků bílých vín využity dvě titrační metody. Analýza vzorků proběhla také na spektrometrickém přístroji ALPHA. Na základě praxe a poznatků z literatury byly metody porovnány z hlediska přesnosti, obtížnosti, časové náročnosti a finančních nákladů spojených s jejich užíváním.
Analytické metody pro stanovení kyseliny jablečné a vinné ve víně
Töröková, Lucie
Kyselina jablečná a vinná patří mezi nejvýznamnější organické kyseliny obsažené v hroznové šťávě a víně. Detekovat je v kapalných vzorcích můžeme několika různými analytickými metodami. Cílem práce bylo porovnat různé analytické techniky používané pro jejich kvalitativní i kvantitativní analýzu. Jednotlivé metody byly rozděleny do 5 základních skupin: chromatografické, elektrochemické, spektroskopické, enzymatické a titrační. Následně byly postupně rozepsány a shrnuty. Některé z těchto metod např. titrační jsou už na ústupu, nebo se používají jen v omezené míře u malovinařů. Naproti tomu rozvoj přístrojové techniky probíhá neustále, stále se vylepšují detekční limity a zkoušejí se různé propojení přístrojů. K nejrozšířenějším patří chromatografie v kombinaci s několika typy detektorů, její spojení s ostatními přístroji a i jejich sériové zapojení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.