Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv změny technologie dojení, ročního období a plemene na mléčnou užitkovost krav.
DÁŇOVÁ, Anna
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit změnu technologie dojení, ročního období a plemene na mléčnou užitkovost dojnic v zemědělském družstvu Budíškovice. Vlastní pozorování probíhalo v kravíně v obci Třebětice. Bylo hodnoceno 209 dojnic. První pozorování se týkalo změny technologie dojení, kdy v podniku probíhala rekonstrukce dojírny. Původní dojírna Farmtec se měnila na dojírnu od firmy Delaval. Během výměny se dojilo na přechodné dojírně od firmy Delaval, která byla postavena venku před areálem. Druhé pozorování souviselo se změnou ročního období. Byly zjišťovány první nádoje otelených krav v jednotlivých měsících. Poslední pozorování se týkalo plemene krav. V podniku chovají krávy holštýnského, českého strakatého plemene, plemene montbeliarde a křížence těchto plemen. Sledování probíhala za různých klimatických podmínek, což mohlo významně ovlivnit dosažené výsledky. Na základě dosažených výsledků bylo zjištěno, že na užitkovost sledovaných krav se významně projevily všechny sledované i další vlivy vnějšího a vnitřního prostředí.
Psychrotrofní lipolytické bakterie a obsah volných mastných kyselin v bazénových vzorcích syrového kravského mléka
MIKULOVÁ, Magda
Cílem práce bylo analyzovat množství volných mastných kyselin, obsah celkového počtu mikroorganismů a psychrotrofních lipolytických bakterií v bazénových vzorcích syrového kravského mléka u chovů s odlišnou technologií dojení. Sledování proběhlo v průběhu let 2007-2010 na dvaceti farmách pocházejících z různých krajů České republiky s odlišnou technologií dojení. Pro stanovení obsahu volných mastných kyselin byla použita metoda Extrakčně titrační. U chovů s dojením na stání do potrubí byly prokázány statisticky významné nejvyšší průměrné hodnoty volných mastných kyselin (3,88 mmol?100g-1; P<0.001) a psychrotrofních lipolytických bakterií (PLM) (696 CFU?ml-1). V chovech se systémem automatického dojení byly zjištěny nejnižší obsahy VMK (1,54 mmol?100g-1), střední hodnoty byly zjištěny u farem s dojírnou. Z hlediska omezení nárůstu psychrotrofních bakterií a zejména psychrotrofních lipolytických bakterií v podmínkách chladového uskladnění syrového mléka se jeví jako optimální teplota 4 °C, která výrazně inhibuje nárůst jak mezofilních tak i psychrotrofních bakterií a současně při této teplotě dochází k pozvolnějšímu nárůstu hodnot volných mastných kyselin v porovnání s teplotami 6,5 a 10 °C.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.