Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mikrobiální jakost syrového kravského mléka ve vybraných chovech.
HLAVÁČOVÁ, Nora
Cílem diplomové práce bylo sledování problematiky výskytu celkového počtu mikroorganismů (CPM) ve čtyřech sledovaných chovech skotu. Chovy se od sebe lišily technologií ustájení a dojení, použitím predippingu, pastvou a velikostí stáda. První chov byl ustájen na vazném stání a dojení probíhalo na stání do potrubí a vykazoval průměrné hodnoty CPM od 10 {$\bullet$} 103 {$\bullet$} ml-1 do 179 {$\bullet$} 103 {$\bullet$} ml-1. Druhý chov byl ustájen na volném roštovém bezstelivovém stání a dojení bylo prováděno v dojírně a vykazoval průměrné hodnoty CPM od 5,5 {$\bullet$} 103 {$\bullet$} ml-1 do 68,75 {$\bullet$} 103 {$\bullet$} ml-1. Třetí a čtvrtý chovy byly ustájeny ve volné boxové stelivové stáji a dojeny v dojírně a vykazovaly průměrné hodnoty CPM od 5 {$\bullet$} 103 {$\bullet$} ml-1 do 34,33 {$\bullet$} 103 {$\bullet$} ml-1. Při použití {--} studentova testu se nepodařilo prokázat statisticky průkazný rozdíl na hladině významnosti P < 0,05 mezi chovem s vazným stelivovým ustájením a dojením na stání do potrubí a chovy s volným boxovým stelivovým a volným roštovým bezstelivovým ustájením s dojením v dojírně. Nejvyšší mikrobiální kontaminace mléka byla zjištěna u chovu volným roštovým bezstelivovým ustájením a dojením v dojírně, který vykazoval vážné nedostatky v hygieně ustájení a dojení v porovnání s chovy volným boxovým stelivovým ustájením a dojením v dojírně, přičemž rozdíl byl statisticky významný na hladině významnosti P < 0,05.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.