Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti využití solných strusek z výroby hliníku
Sedlačík, Martin ; Másilko, Jiří (oponent) ; Opravil, Tomáš (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá charakterizací solné strusky vznikající jako odpad při tavení hliníkového šrotu v rotačních pecích a navržením možností využití tohoto materiálu jako sekundární suroviny. Zkoumány byly vzorky odebrané z horní, střední a dolní částí kokily, do které je struska při odpichu nalita a kde chladne. Cílem práce je mimo jiné zhodnotit vliv přístupu vzduchu při chladnutí strusky na chemické a fázové složení strusky v různých částech kokily. U odebraných vzorků byla stanovena distribuce velikosti částic sítovou analýzou, obsah rozpustných látek ve strusce a chemické a fázové složení jednotlivých frakcí po sítové analýze. Dále bylo zkoumáno fázové i chemické složení rozpustných i nerozpustných podílů pomocí rentgenové práškové difrakce a rentgenové fluorescenční spektrometrie.
Možnosti využití solných strusek z výroby hliníku
Sedlačík, Martin ; Másilko, Jiří (oponent) ; Opravil, Tomáš (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá charakterizací solné strusky vznikající jako odpad při tavení hliníkového šrotu v rotačních pecích a navržením možností využití tohoto materiálu jako sekundární suroviny. Zkoumány byly vzorky odebrané z horní, střední a dolní částí kokily, do které je struska při odpichu nalita a kde chladne. Cílem práce je mimo jiné zhodnotit vliv přístupu vzduchu při chladnutí strusky na chemické a fázové složení strusky v různých částech kokily. U odebraných vzorků byla stanovena distribuce velikosti částic sítovou analýzou, obsah rozpustných látek ve strusce a chemické a fázové složení jednotlivých frakcí po sítové analýze. Dále bylo zkoumáno fázové i chemické složení rozpustných i nerozpustných podílů pomocí rentgenové práškové difrakce a rentgenové fluorescenční spektrometrie.
Technologie výroby tavených sýrů a aspekty na výživu
Neubauerová, Markéta
Tavené sýry jsou známy a vyráběny posledních 100 let. Jejich spotřeba ve světě roste, tomu se přizpůsobuje i nabízený sortiment. Česká republika se řadí ke světové špičce v jejich konzumaci. Tato práce je věnovaná problematice výroby tavených sýrů a jejich vlivu na lidskou výživu. První část pojednává o historii a technologii výroby přírodních i tavených sýrů. Nejdůležitějším krokem ve výrobě je výběr surovin a tavicích solí. Druhá část práce se zabývá jednotlivými nutričními složkami obsaženými v tavených sýrech a jejich vlastnostmi. Tavené sýry obsahují látky cenné pro lidský organismus, jako jsou bílkoviny, vápník a vitamin D. Obsahují však i složky, jejichž vysoký příjem je hodnocen negativně a může vést ke vzniku některých onemocnění. I přesto jsou tavené sýry cennou součástí našich jídelníčků.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.