Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza vybraných vlivů na reprodukci dojnic u stáda holštýnského skotu
PROVAZNÍK, Pavel
Diplomová práce se zabývá analýzou vybraných vlivů na reprodukci dojnic u stáda holštýnského skotu. Chov skotu se již delší dobu potýká se stále se zhoršujícími ukazateli reprodukce, což může mít za následek snížení ekonomické efektivity výroby mléka a masa. Cílem práce je vyhodnocení vybraných vlivů ovlivňujících reprodukci dojených krav na farmě v Trhovém Štěpánově a.s. Data o reprodukci byla získána ze záznamů kontroly užitkovosti a zootechnické evidence za rok 2012. Do sledování bylo zařazeno celkem 515 dojnic holštýnského plemene (H100), u kterých bylo provedeno celkem 1 784 inseminací. Z toho 350 dojnic bylo březích. Získaná data byla vytříděna dle pořadí laktace, úrovně mléčné užitkovosti, připouštěných býků a synchronizačních programů. Zjištěné výsledky ukázaly, že z reprodukčních ukazatelů byl uspokojivý pouze inseminační interval.. Délka inseminačního intervalu činila v průměru 79,9 dne. Ostatní hodnoty reprodukčních ukazatelů byly zjištěny oproti průměrným hodnotám u holštýnského skotu v ČR jako výrazně podprůměrné. Průměrná servis perioda u sledovaných dojnic byla 197,1 dne a délka mezidobí byla 477,1 dne. Bylo zjištěno velmi nízké průměrné procento zabřezávání po první inseminaci (12,6 %). Průměrný počet inseminačních dávek na zabřezlou krávu byl 3,5. Největší vliv na reprodukční ukazatele měla úroveň mléčné užitkovosti (P< 0,05). Nejkratší servis periodu a mezidobí měly dojnice s užitkovostí 7 000 až 10 000 kg mléka. Nebyl prokázán vliv RPH plemenných býků pro plodnost na zabřezávání plemenic. Nejvyšší procento březosti po všech inseminacích bylo po aplikaci EOSTROPHANU (30,5 %). Jako nejhorší synchronizační program se jevil DOUBLE OVSYNCH (12 %). Procento březosti po všech inseminacích po synchronizačních programech bylo 20,4 % a po spontánní říji pouze 15 %.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.