Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy
Zimek, Ondřej
Cílem diplomové práce na téma „Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy“ bylo zaměřit se na vybrané agrotechnické faktory (odrůdy a zpracování půdy), faktory, které mají a v budoucnosti budou mít významný vliv na pěstování cukrové řepy v České republice. Data z provozních ploch poskytla společnost Moravskoslezské cukrovary, s.r.o. – Hrušovany nad Jevišovkou. Data z maloparcelních pokusů poskytnul Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU z vlastní Polní pokusné stanice. Hodnoceny byly roky 2021 a 2022. Pozorování bylo zaměřeno na trend vývoje výnosu kořene a cukernatosti v tzv. "předkampaňovém" vzorkování. Hlavním cílem bylo vyhodnotit vliv faktorů na konečný výnos daných lokalit na konci cukrovarnické kampaně. Zde byl hodnocen vliv odrůdy a zpracování půdy na cukernatost (%), výnos bulev (t/ha) a výnos polarizačního cukru (t/ha). U vlivu odrůd, bylo zjištěno, že klasický typ dosahuje stále mírně lepších výsledků než Conviso Smart odrůdy. Vliv zpracování půdy ukazuje na hodnocených lokalitách, že při využití orby dosáhla cukrovka lepších výsledků ve všech parametrech, nežli při minimalizačmí technologii.
Produkční a ekonomické hodnocení pěstování cukrovky při různých způsobech zpracování půdy
Chlebanová, Petra
Práce se zabývá a hodnotí produkční a ekonomické aspekty pěstování cukrové řepy. V teoretické části práce je uvedena podrobná charakteristika plodiny včetně požadavků na prostředí, zařazení cukrové řepy do osevního postupu, výživa a ošetření porostu, sklizeň a skladování. V první části práce jsou také charakterizovány základní způsoby zpracování půdy, ale i moderní technologie. Zároveň práce popisuje ekosystémové služby a využití v oblastech fytoenergetiky nebo biotechnologií. Teoretickou část uzavírají kapitoly, které se věnují problematice ekonomiky pěstování, legislativě a přibližují současný stav v odvětví. Praktická část se zabývá hodnocením vlivu různého zpracování půdy na kvalitativní parametry, jako je například výnos nebo cukernatost. Pokus byl realizován na polní pokusné stanici v Žabčicích, v rámci pokusu AGRO 2. Došlo k hodnocení tří variant zpracování půdy – klasické zpracování s orbou, minimalizační technologie a přímé setí v ročnících 2017 – 2019.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.