Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti úpravy bosých kopyt u koní
HLÍZOVÁ, Rozálie
Tato bakalářská práce je zaměřena na možnosti úpravy bosých koňských kopyt. Cílem práce bylo shrnout pomocí rešerše možnosti úpravy bosých kopyt koní. Pro praxi v chovu koní je důležité vědět, jaké jsou možnosti úpravy kopyt a jak se jednotlivé metody od sebe liší. V první části práce byla vypracována rešerše na téma možnosti úpravy bosých kopyt koní. Byli zde popsány čtyři základní metody jako je pastevní (podkovářský) trim, metoda doktorky Strasser, HGM trim a metoda mustang trim (přirozený trim). Dále byly sepsány možnosti využití mustang trimu v praxi se zaměřením na podrobný popis postupů úpravy nemocných a patologických kopyt. Jedná se konkrétně o nepravidelnosti koňských končetin, těsná kopyta, hniloba kopyt, laminitida, podotrochlóza a praskliny kopytního pouzdra. V druhé části byla metodika pro měření kopyt, kdy do měření bylo zapojeno 7 koní a 3 pony různého věku a plemene. Koně se vyskytují v různých podmínkách. Měřením lze objektivně zhodnotit tvar kopyta. Pomocí popisných statistik byla mezi sebou porovnána data o velikosti hrudních a pánevních kopytech. V bylo pozorováno že u poníků byla přední kopyta o 12 % delší, než širší což je méně v porovnání ze zadními kopyty, kde byla délka větší o 27 % než šířka. K podobným výsledkům se dopělo i v případě velkých koní kde byla délka větší 14 % než šířka u předních kopyt a o 22 % u zadních kopyt. Což potvrzuje oválnější tvar zadních kopyt s porovnáním s předními. Rozdíly mezi maximální a minimální hodnotou ukazují na vliv plemene na velikost kopyta. Z výsledků měření nášlapných bodů lze hodnotit tvarové odchylky ve velikosti kopytního střelu. Vytvořenou metodiku lze využít k dlouhodobému pozorování změn v tvaru kopyt při úpravě mustang trim. Chovatele koní mají možnost volbou vhodného a pravidelného trimu ovlivnit výkonost a zdravotní stav koně.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.