Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Využití klasických analytických technik při kontrole základních parametrů kvality vína
Hánová, Kristína ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce využívá základní analytické techniky pro kontrolu kvalitativních parametrů vína. V úvodní teoretické části práce je krátce popsána historie vinařství. Dále jsou zde zmíněny základní fáze zpracování hroznů a výroby vína, od lisování moštu až po lahvování. Krátce je pojednáno o chorobách a vadách vína. Pozornost je věnována také hodnocení vína. Experimentální část je rozdělena na 2 oddíly. První se zabývá stanovením základních kvalitativních parametrů čtyř odrůdových vín. Analýzy se soustředily na poslední fáze výroby vína tj.závěrečné čiření, filtrace a stabilizace vína až po lahvování. Při sledování hodnot analytických výsledků jednotlivých vín v průběhu procesu jejich závěrečných úprav nebyl zjištěn žádný zásadní rozdíl v těchto parametrech. Rozdíly v hodnotách jednotlivých kvalitativních parametrů byly malé, ale zásadně přispívají ke zkvalitnění vína.
Stabilizace vín u malovinařů
Jančura, Šimon
Bakalářská práce na téma ,,Stabilizace vín u malovinařů“ se zabývá problematikou procesu výroby vína, jeho finalizace, stabilizace a lahvování v podmínkách malých vinařů. Pojednává o zákalech ve víně a doporučení prevence u malovinařů a vinařských podnicích. Práce se věnuje základní hygieně a sanitace u malovinařů a ve vinařských podnicích. V jednotlivých kapitolách je popsané, jak poznáme jednotlivé zákaly, jak se jim vyvarovat, jak s nimi pracovat a jak je v případě výskytu odstranit a víno následně stabilizovat. Práce se dále věnuje procesům školení ví-na jako filtrace a následnému lahvování a zrání vína v lahvích.
Využití klasických analytických technik při kontrole základních parametrů kvality vína
Hánová, Kristína ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce využívá základní analytické techniky pro kontrolu kvalitativních parametrů vína. V úvodní teoretické části práce je krátce popsána historie vinařství. Dále jsou zde zmíněny základní fáze zpracování hroznů a výroby vína, od lisování moštu až po lahvování. Krátce je pojednáno o chorobách a vadách vína. Pozornost je věnována také hodnocení vína. Experimentální část je rozdělena na 2 oddíly. První se zabývá stanovením základních kvalitativních parametrů čtyř odrůdových vín. Analýzy se soustředily na poslední fáze výroby vína tj.závěrečné čiření, filtrace a stabilizace vína až po lahvování. Při sledování hodnot analytických výsledků jednotlivých vín v průběhu procesu jejich závěrečných úprav nebyl zjištěn žádný zásadní rozdíl v těchto parametrech. Rozdíly v hodnotách jednotlivých kvalitativních parametrů byly malé, ale zásadně přispívají ke zkvalitnění vína.
Vinanová stabiliácia vína procesom elektrodialýzy
Zvolenská, Ivana
Parametry kvality v produktu jako je víno jsou velmi objektivní záležitostí. Vinný kámen je však složka, kterou si všimne i zákazník laik, a právě ten by jeho obsah ve víně mohl hodnotit negativně. Trh nabízí množství stabilizátorů vinného kamene, no nabízí se i další možnost stabilizace vinného kamene - elektrodialýza. Cílem této práce bylo zpracovat 4 druhy vína , z toho alespoň 2 bílé a 2 červené, preferenčně vína nestabilní z hlediska tvorby vinného kamene procesem elektrodialýzy laboratorním zařízením EDR-Z/10, od firmy MemBrain. Během provozu byly měřeny procesní parametry (elektrický proud, napětí, průtoky, objemy, pH a konduktivita jednotlivých hydraulických průtoků ) a odebírány vzorky vína pro senzorickou analýzu a k definování obsahu kyseliny vinné, draslíku a saturační teploty hydrogenvinanu draselného. V práci bylo pojednáno o souvislosti mezi úrovní demineralizace vína procesem elektrodialýzy a jeho senzorickými vlastnostmi (barva, vůně, chuť, harmonie). Dále byla stanovena optimální úroveň demineralizace vína procesem elektrodialýzy jako kompromis mezi zvýšením stability hydrogenvinanu draselného a negativním dopadem procesu na senzorické vlastnosti vína. Výsledky práce byly vyhodnoceny pomocí programu Statistica10.eng

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.