Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zásady používání syřidel při sýření mléka
Lysek, Adam
Tato práce se zajímá o problematiku syřidel. Cílem práce bylo prostudovat dostupnou, odbor-nou a vědeckou literaturu o syřidlech a jejich pouţívání při výrobě sladkých sýrů. Syřidlo je extrakt z ţaludku sajících telat, jeho účinnou sloţkou je enzym chymozin, který vyvolává srá-ţení mléka. V práci je popsána charakteristika syřidel, jejich rozdělení do základních skupin a jejich působení při sráţení mléka. Dále jsou popsány zásady pouţívání syřidel, faktory ovliv-ňující jejich účinnost. Mezi nejdůleţitější faktory zahrnujeme sloţení a jakost mléka, přede-vším z hlediska obsahu solí, kyselostí a tučností, dále teplota sýření, mikrobiální čistota a ob-sah cizorodých látek, doba sýření, síla a jakost pouţitého syřidla. Práce dále zahrnuje výpočet dávky syřidla a pracovní postup sýření.
Vliv syřidla na kvalitu sýření mléka
Koláčková, Pavlína
Diplomová práce se zabývá vlivem syřidel na kvalitu sýření mléka. Teoretická část obsahuje základní informace o složení mléka. Dále se zaměřuje na sýření, druhy syřidel a princip srážení mléka. Poslední kapitola teoretické části je věnována syro-vátce, jejím složením, významem a barvou. Praktická část je zaměřena na parametry, které ovlivňují kvalitu sýření mléka. Mezi tyto parametry byly zařazeny rozbor mlé-ka, čas koagulace, kvalita sýřeniny dle Gajdůška, objem uvolněné syrovátky, sušina syrovátky a barva syrovátky. Tyto parametry byly mezi sebou porovnávány i z hle-diska použití rozdílného syřidla. Zjišťovala jsem také faktory, které ovlivňují sýření mléka. Z výsledků vyplívá, že rozbor mléčných složek byl srovnatelný s výsledky z centrální laboratoře. Dále bylo zjištěno, že množství přidaného syřidla mělo vliv na čas koagulace a objem uvolněné syrovát-ky. Větší množství a typ syřidla mělo vliv na kvalitu sýřeniny a sušinu syrovátky. Množství syřidla nemělo vliv na barvu. Avšak typ použitého syřidla a jeho objemu může mít vliv na jednotlivé parametry barvy syrovátky.
Vlivy působící na aktivitu syřidel při sýření mléka
Lysek, Adam
Diplomová práce se zabývá problematikou syřidel. V práci je popsané základní složení mléka, charakteristika a rozdělení syřidel, a jejich princip během srážení mléka. Dále jsou popsány faktory, které ovlivňují jejich účinnost a zásady při používání syřidel. Práce dále zahrnuje pracovní postup sýření mléka a výpočet dávky syřidla. V praktické části byla sledována aktivita syřidel za různých skladovacích podmínek, vliv na výtěžnost a jakost sýřeniny po 2 minutovém okapu. Byla stanovena síla syřidla, dávka syřidla potřebná k zasýření 1000 l mléka. Ke stanovení bylo použito obnovené sušené mléko dle požadavků IDF. Vzorky syřidel byly odzkoušeny na polotučném i plnotučném mléku. Během 4 měsíců skladování syřidel v lednici došlo ke snížení jejich aktivity o 19 % a při laboratorní teplotě o 27 %. Snížením aktivity během skladování se zvýšila dávka syřidla potřebná k zasýření 1000 l mléka a tím i cena. Nejstabilnější bylo syřidlo Laktosin, nejvíce degradovalo syřidlo Laktochym.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.