Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Fenotypová charakteristika monocytov a makrofagov prasiat vykrmovaných rôznymi dietámi
Bátik, Andrej
Mnoho vědeckých prací popisuje příznivé vlivy rybího tuku na prevenci srdečně cévních onemocnění nebo účinky rybího tuku na snižování cholesterolu v cévách. Zaměřením této práce je vliv rybího tuku, konkrétně složek EPA + DHA, na modulaci imunitního systému a jejich fenotypovou diferenciaci. Pro experiment byly vybrány monocyty a makrofágy které byly získány z pokusné skupiny zvířat, která byla krmena dietou obsahující 45mg / kg živé hmotnosti rybího tuku. Zvířatům se uměle vyvolala zánětlivá reakce pomocí LPS. Tyto buňky byly analyzovány pomocí průtokové cytometrie a byly stanoveny povrchové receptory konkrétně CD14, CD163, SLA-DR a jejich kombinace, dále byly statisticky zpracovány a porovnány s kontrolní skupinou která měla v dietě palmový tuk. Výsledky proukázaly protizánětlivé účinky rybího tuku, které však nebyly statisticky významné.
Význam vitaminu D a vápníku ve výživě člověka
Bártová, Magdaléna ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Michlová, Tereza (oponent)
Vitamin D patří do skupiny v tuku rozpustných steroidů. Zahrnuje dvě formy, a to cholekalciferol, který se vyskytuje v potravinách živočišného původu a ergokalciferol přítomný v potravinách rostlinného původu. Člověk vitamin D může přijímat v potravě, přičemž významným zdrojem jsou tučné ryby a rybí játra a některé další potraviny, jako mléko, vejce nebo kvasnice. Na rozdíl od ostatních vitaminů však může být v těle syntetizován. Cholekalciferol je tvořen v kůži z prekurzoru 7 - dehydrocholesterolu účinkem UVB záření. Účinnost přeměny je závislá na různých faktorech. Pro aktivaci vitaminu D jsou nezbytné dvě po sobě následující hydroxylace, z nichž první probíhá v játrech a druhá v ledvinách. V játrech vzniká kalcidiol. Je to hlavní forma vitaminu D v krvi a ukazatel zásobenosti organismu. V ledvinách z něho vzniká kalcitriol, který je aktivní hormonální formou vitaminu D. V těle působí prostřednictvím vazby na receptory pro vitamin D - VDR. Jeho nejznámější a nejprozkoumanější funkcí je vliv na homeostázu vápníku a fosforu. Vitamin D ovlivňuje také správnou funkci svalů a imunitního systému a různými mechanismy snižuje riziko vzniku nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Předpokládají se i další účinky vitaminu D na lidský organismus, které zatím nejsou zcela objasněny a jsou předmětem dalších výzkumů. Vápník je hlavní minerální složka kostí a zubů. Je esenciální a je nutné dodávat ho potravou. Jeho obsah v potravinách je různý a stejně tak i jeho využitelnost z těchto potravin. Za hlavní zdroj jsou považovány mléčné výrobky a mléko. Dále je přítomný ve vejcích, minerálních vodách, některých rybách a rostlinných potravinách. Především v rostlinných zdrojích je využitelnost vápníku limitována obsahem látek, které s ním tvoří nerozpustné komplexy. Vápník je nezbytný pro stavbu kostí a zubů. Kromě stavební funkce má roli i ve srážení krve, nervosvalovém přenosu či svalové kontrakci. Vitamin D má vliv na využitelnost vápníku, protože zvyšuje účinnost jeho absorpce ve střevě. Při nedostatku obou mikronutrientů dochází ke vzniku kosterních onemocnění, osteoporóze, osteomalacii a křivici. Dostatečný příjem vitaminu D i vápníku je důležitý především u rostoucích dětí, starších osob a těhotných i kojících žen.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.