Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv macerace rmutu pří výrobě rosé vín
Vrbová, Libuše
Diplomová práce se zabývá vlivem macerace rmutu při výrobě rosé vín. V literární části jsou podrobně popsány fenolické sloučeniny obsažené v hroznech révy vinné, možnosti výroby rosé vín a faktory ovlivňující průběh macerace. Cílem bylo zjistit jaký typ macerace je nejvhodnější pro výrobu rosé vín. U pozorovaných vzorků byla zkoumána doba macerace a vliv oxidu siřičitého. Hodnocen byl senzorický profil vín, barevnostní škála pomocí systému CIE L* a* b* a obsah fenolických látek. Pokus byl proveden u modré moštové odrůdy Rulandské modré. Z pomletých hroznů byly vytvořeny dvě varianty. Rmut bez přídavku oxidu siřičitého a rmut s přídavkem oxidu siřičitého. Z každé varianty bylo vyrobeno šest rosé vín s různou délkou macerace rmutu. Zvolené doby macerace byly 0, 5, 10, 15, 20 a 25 hodin. Naležení rmutu probíhalo v neinertních podmínkách při teplotě 13°C. Z výsledků vyplývá, že nejvhodnější doba macerace pro produkci rosé vín z odrůdy Rulandské modré je v daných podmínkách 15 hodin s použitím oxidu siřičitého.
Studium antioxidačních komponent u rosé vína odrůdy Laurot
Ehrenbergerová, Aneta
Literární část byla zaměřena především na antioxidační komponenty vyskytující se ve víně. V experimentu byl pak pozorován obsah vybraných antioxidačních komponent ve vzorku rosé vína interspecifické odrůdy Laurot. Byly stanoveny celkové fenoly, celkové antokyany, celkové flavanoly, redukční síla a antiradikálová aktivita spektrofotometricky. Dále byly pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie sledovány fenolické kyseliny, flavan-3-oly, stilbeny a flavonoly. Výsledky byly porovnány s různými studiemi a byla potvrzena hypotéza, že Laurot je odrůda vhodná pro výrobu růžových a červených vín, zejména pro své vysoké hodnoty celkových fenolů a následně antiradikálové aktivity, čímž se jeví jako prospěšná lidskému zdraví.
Technologické možnosti pří výrobě rosé vín
Vrbová, Libuše
Bakalářská práce pojednává o technologických možnostech při výrobě rosé vín. V prvních dvou kapitolách je rozebrána historie a současná výroba růžových vín v České republice i ve světě. Třetí kapitola se zabývá vhodnými odrůdami révy vinné. Dále je práce zaměřena na samotnou výrobu rosé vín. Technologie je popisována od sklizně hroznů ve vinici až po následné skladování produktu. Poslední kapitoly jsou věnovány fenolickým látkám obsažených v rosé vínech a výrobě klaretů. V dnešní době zaujímají rosé vína důležité postavení na českém trhu. Převážná většina vinařů vyrábí růžová vína zpracováním modrých hroznů po krátké maceraci, případně bez macerace.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.