Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 133 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Historické vinice v městském prostředí
Javůrková, Sylva
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou historických vinic ve městech a jejich obnovení v současném pojetí daného městského prostředí. V první části je představena historie vinařství na našem území. Tato část následně napomáhá čtenáři uvědomit si souvislosti v rámci historie jednotlivých vinic. Druhá část se věnuje představení vybraných obnovovaných vinic, a to Modřanské vinice, Vinice Pod Chrámem svaté Barbory a Vinice na Špilberku. V této části je představena historie, zakládání a současný stav vinic, také je vyhodnocen přínos obnovy pro veřejnost a vize do budoucna. Pro průzkum byly uskutečněny rozhovory s fundovanými osobami. Ve třetí části je navržen obecný postup pro obnovování vinic, a to z hlediska volby sponu, podnože, odrůdy, použitého vedení a sociálně-kulturního významu. V poslední části je proveden literární průzkum požadavků révy vinné na stanoviště a podmínek města. Na základě získaných poznatků je vyhodnoceno, zda je réva vinná vhodná do městského prostředí. V závěru jsou zváženy všechny aspekty pro obnovu historických vinic ve městském prostředí.
Fytoplazmy révy vinné
Trefulková, Andrea
Bakalářská práce poskytuje základní informace o fytoplazmách jako o patogenních organizmech, které škodí na révě vinné. V dostupné naší i cizí literatuře je známo jen sedm fytoplazem, které se vyskytují na révě vinné. V této práci jsou u každé fytoplazmy popsány příznaky jejího napadení u révy, živočišní i rostlinní přenašeči a hostitelé těchto patogenů, dále následuje výčet zemí, kde se nákaza určitou fytoplazmou vyskytuje a nakonec jsou uvedeny dosavadní způsoby ochrany proti této bakteriální infekci. V poslední části se popisují metody přesné detekce a diagnostiky fytoplazmových onemocnění.
Možné způsoby vedení révy vinné
Varmuža, Radek
Má bakalářská práce zkoumá různé typy vedení révy vinné. Cílem bylo prostudovat veškeré dostupné zdroje. První kapitolu věnuji řezu révy vinné. Jeho metodice, rozdělení dřeva, termínu a vlivu na révu. Vedení révy vinné se dělí na nízké, střední a vysoké. Nízké vedení se v dnešní době už moc nepoužívá. Zato střední a vysoké vedení je velmi časté. Mezi nejpoužívanější typy vedení v České republice patří Rýnsko-hessenské s plochými tažni a kordonové tvary. V dnešním moderním vinohradnictví se čím dál víc prosazuje užití mechanizace a snižování nákladů na lidskou práci. Také je velmi moderní u starších vinic využívat systém minimálního řezu.
Studie technologického vybavení pro zpracování matolin ve vybraném vinařském provozu
Musil, Miroslav
V bakalářské práci je uvedena charakteristika hroznů révy vinné a matolin. Byl popsán proces zpracování matolin a jejich možné využití. Jako základní byla řešena problematika technologického vybavení pro zpracování matolin, se zaměřením na separaci semen révy vinné a následovné lisování oleje. Pro jednotlivé technologické operace byly vytipovány možné varianty strojů. Je uveden současný stav zpracování hroznů jak v České republice, tak i ve vybraném vinařském provozu. Čistá výtěžnost semen určených pro následné lisování hroznového oleje se pohybuje v rozmezí hodnot 5-7 % hmotnosti zpracovávaných hroznů. Čistá výlisnost hroznového oleje, tzn. množství oleje po filtraci, se v závislosti na odrůdě révy vinné pohybuje v rozmezí cca 5-9 %, tzn. z jednoho kilogramu vinných semen lze vylisovat cca 50-90 g hroznového oleje. Náklady na zpracování jednoho kilogramu vinných semen a vylisování hroznového oleje z vinných semen představují částku 26,40 Kč.kg-1. Při prodejní ceně surového oleje 300 Kč jde o více jak desetinásobný zisk. Vytvořený návrh technologického vybavení pro zpracování matolin je doplněn o kapacitní možnosti jednotlivých strojů. V závěru jsou kalkulace nákladů na výrobu hroznového oleje a náklady na zpracování semen révy vinné pro střední a malý vinařský podnik. Tržní cena ošetřeného oleje byla zjištěna na základě průzkumu trhu, viz Tab. 5, pohybuje se okolo 1 300 Kč.kg-1. Je potřebné vzít v úvahu, že cena již odráží finální úpravy jako, režie, zisk výrobce, obchodní marže prodejce, marketingové náklady a další. U zvoleného vinařského podniku je hrubý zisk 385 000 Kč. Investiční náklady na sestavení linky na zpracování matolin jsou 850 000 Kč. Doba návratnosti investic je 2,2 roku. Bylo doporučeno separovat semena révy vinné a lisovat hroznový olej. U malého vinařského podniku je hrubý zisk 139 000 Kč. Investiční náklady na sestavení linky na zpracování matolin (cca o 1/3x menší než u středního vinařského podniku) jsou 570 000 Kč. Doba návratnosti investic je 4,1 roku. Spíše nebylo doporučeno separovat semena révy vinné a lisovat hroznový olej.
Réva a víno v malířství a malířství ve vinných etiketách
Kapičková, Michaela
Tato práce má za cíl nastínit, jak se v průběhu věků vyvíjel odraz révy a vína v malířství a sochařství a jak probíhal vývoj vinných etiket. Speciální prostor zde dostává vinařství Château Mouton Rothschild, které významně přispělo k chápání vinných etiket jako součást umělecké tvorby. Práce je členěna na dvě části. První část poskytuje ucelený přehled zobrazování révy vinné a vína v malířství a sochařství. Důraz je kladen na provázání výkladu s aktuálním stavem vinařství a vinohradnictví i s danými historickými okolnostmi, neboť podoba uměleckého díla vždy jistým způsobem koresponduje s dobou, ve které dílo vzniká. Druhá část práce se věnuje vývoji vinných etiket a jejich chápání jako uměleckých děl. Na závěr je zdůrazněna významná úloha vinařství Château Mouton Rothschild, které jako první upozornilo na tradiční propojení vína s uměním. Jako pomyslný vrchol pak mohou být chápány právě umělecké etikety na vínech Mouton Rothschild.
Vplyv podpníkov na kvalitu hrozna a vína u odrody Cerason
Kondáš, Marek
Tato práce se zabývá vlivem podnožových odrůd na kvantitativní a kvalitativní parametry hroznů u naroubované odrůdy. Úvodní část formou literárního přehledu představuje podnožovou révu, teoretické předpoklady pro její použití i její vliv na kvalitu úrody. Zároveň jsou představeny i základní kvalitativní parametry posuzovány u hroznů. Druhá část zahrnuje podnožový pokus s interspecifickou moštovou odrůdou 'Cerason'. Popisuje založení pokusu, použitý materiál i zvolenou metodiku práce při jeho realizaci a následně prezentuje dosažené výsledky. Závěr práce poskytuje prostor pro diskusi a stručně hodnotí danou problematiku. Příloha nabízí doplňující informace k dané práci.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 133 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.