Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stavba v krajině - Winery
Mikláš, Jan ; Vojtová, Lea (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá optimálním návrhem řešení viničního hospodářství ve vinařské oblasti Strachotín. Cílem je využití přírodního potenciálu CHKO Pálava a vodního díla Nové Mlýny s podporou rozvoje agroturistiky v oblasti. Teoretická část diplomové práce zahrnuje rozbory, průzkumy a vývoj oblasti, problematiku výroby a zpracování vinné révy. Praktická část obsahuje soubor problematických výkresů, použité technologie a materiály pro zabezpečení správného plnění funkce stavby.
Studium fenolických látek hroznů révy vinné =: Study of the Phenolic Compouns in Grape /
Kumšta, Michal
Jádrem předkládané práce je šest publikací věnujících se fenolickým látkám ve víně a hroznech. V literárním přehledu jsou popsány hlavní skupiny fenolických látek vyskytujících se v hroznech a ve víně z nich vyrobených. Jsou popsány hydroxybenzoové a hydrxyskořicové kyseliny, stilbeny, flavan-3-oly, flavonoly a anthokyany. Uvedena je též jejich syntéza v bobulích révy vinné. Dále jsou popsány reakce probíhající v moštu za účasti oxidativních enzymů postihujících především kyselinu kaftarovou s následnými reakcemi zahrnujícími glutathion, nebo kyselinu askorbovou. V hotovém víně je popsána oxidace za účasti kovů vedoucí ke vzniku acetaldehydu a další možné reakce oxidačních produktů. Praktická část zahrnuje potřebné chemikálie, úpravu a zpracování vzorků, použité instrumentální vybavení a popis metod použitých k stanovení jednotlivých analytů kapalinovou chromatografií, nebo skupinové spektrofotometrické stanovení. První tři publikace řeší fenolické látky v ryzlinku rýnském, jež umožňují ověření geografického původu hroznů. Další publikace ke stejnému účelu používá anthokyany. Stanovení profilu anthokynových barviv umožňuje též vyloučit nevhodné genetické zdroje při šlechtění révy. Stanovení skupin fenolických látek odhaluje kinetiku procesů probíhajících při maceraci rmutu.
Šlechtění podnoží odolných k mšičce révokaz
Bechyňová, Soňa
Cílem této bakalářské práce je pojednat o šlechtění podnoží révy, které jsou vysoce odolné či odolné ke mšičce révokaz. V první části práce pojednává o výzkumu mšičky révokaz, její historii a také současném výskytu ve světě. Dále pokračuje popis jednotlivých druhů Vitis, které se při současném novošlechtění používají nejvíce. Následuje shrnutí zastoupení pěstovaných podnoží a charakteristika nově vyšlechtěných podnoží za posledních 10 až 15 let. Práce se zaměřuje na nové metody a způsoby šlechtění podnoží. V závěru jsou doporučeny vhodné metody šlechtění a vhodný výběr podnoží pro oblast Jižní Moravy.
Využití botanických druhů rév a jejich kříženců ve šlechtění a zahradnické praxi
Janečka, Vratislav
Réva je od pradávna spojena s vývojem lidské společnosti. Člověk ji vysazoval ke svým obydlím už před tisíci lety. Réva za tu dobu prošla mnoha proměnami a stala se celosvětově rozšířenou a hlavní zahradnickou plodinou, která je pěstována pro výrobu vína, pro získání stolních hroznů a k dekorativním účelům. Cílem této bakalářské práce bylo shromáždit a shrnout dostupné poznatky o využití botanických druhů rév a jejich kříženců ve šlechtění a zahradnické praxi. Zkoumány byly jak publikace českých autorů, tak také odborné články zahraničních autorů a odborníků. Z publikovaných prací vyplynulo, že šlechtění révy na rezistenci je nikdy nekončící proces, jehož cílem je selektovat jedince buď rezistentní k patogenům, nebo s dostatečnou odolností vůči nim. Těžkou prací botaniků a odborníků na šlechtění révy je také pojmenovávání jednotlivých species nebo-li druhů révy, kterých bylo objeveno v historii nesčetně, avšak počet názvu druhů několika-násobně převýšil jejich skutečný počet. Dnes jsou pro identifikaci odrůd používány moderní genetické analýzy, které podstatně usnadňují práci s identifikací odrůd. Tyto analýzy pracují s mikrosatelitními markery, které jsou dnes nejpoužívanějším DNA markerem. Tyto analýzy byly rozvíjeny v uplynulých 10 -- 15 letech.
Vliv regulace násady hroznů na vývoj révy a kvalitu hroznů
Ťápal, Marek
Znalost stanovištních podminek, morfologie a fyziologie révového keře je základním předpokladem pro produkci vysoce jakostních hroznů a následně jakostního vína. Management jakosti je třeba chápat jako kompletní soubor agrotechnických opatření, kterým ovlivňujeme kvalitu sklizně."Zelené práce", v čele s redukcí násady hroznů jsou jedním z opatření ovlivňujících kvalitativní parametry, jako cukernatost, obsah kyselin, pH, obsah polyfenolů, antokyanů a obsah asimilovatelného dusíku v hroznech.V neposlední řadě je zelenými prácemi ovlivňována aromatická či fenolická zralost a zdravotní stav hroznů. Pokus s regulací násady odrůdy Malverína prokázal velmi pozitivní vliv na cukernatost, obsah kyselin, výši pH, aromatickou zralost a zdravotní stav.
Stavba v krajině - Winery
Mikláš, Jan ; Vojtová, Lea (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá optimálním návrhem řešení viničního hospodářství ve vinařské oblasti Strachotín. Cílem je využití přírodního potenciálu CHKO Pálava a vodního díla Nové Mlýny s podporou rozvoje agroturistiky v oblasti. Teoretická část diplomové práce zahrnuje rozbory, průzkumy a vývoj oblasti, problematiku výroby a zpracování vinné révy. Praktická část obsahuje soubor problematických výkresů, použité technologie a materiály pro zabezpečení správného plnění funkce stavby.
Studium koncentrace růstových regulátorů pro multiplikaci Vitis vinifera L.
Mančíková, Simona
Tato práce je zaměřená na koncentrace růstových regulátorů na multiplikaci Vitis vinifera L. v podmínkách in vitro dle literárních rešerší. Dle získaných informací shrnuje nejvhodnější koncentrace používaných hormonů při multiplikaci révy vinné. Dále práce zahrnuje botanickou charakteristiku, význam a způsob pěstování révy a popis jednotlivých růstových regulátorů využívající se na multiplikaci révy vinné.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.