Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení výživy a metabolismu dojnic na základě výsledků vyšetření bazénových a individuálních vzorků mléka
Dubová, Kateřina
Cílem práce bylo vyhodnocení výsledků vyšetření bazénových a individuálních vzorků mléka odebíraných v rámci kontroly užitkovosti v průběhu jednoho roku, korelační analýza vzájemných vztahů mezi vyšetřovanými parametry mléka a korelační analýza vztahu složení mléka a hodnot teploty vzduchu. Dalším cílem bylo porovnání výsledků vyšetření mléka z kontroly užitkovosti mezi prvotelkami a dojnicemi na vyšších laktacích a také využití vyšetření mléka v hodnocení poruch zdravotního stavu dojnic. Hodnocení výživy a metabolismu z bazénových a individuálních vzorků za období 4/2016 až 3/2017 bylo prováděno v Zemědělském družstvu Dušejov, kde je v nynější době ustájeno celkem 480 dojnic převážně holštýnského skotu. Z porovnání výsledků bazénových a individuálních vzorků byl zjištěn nejvýznamnější rozdíl u počtu somatických buněk (12 %) a obsahu močoviny (18%) v mléce. U ostatních parametrů byly rozdíly minimální. Na základě statistického porovnání individuálních vzorků od prvotelek a dojnic na 2. a vyšší laktaci by zjištěn rozdíl (P < 0,001) v dojivosti (prvotelky o 17,2 % méně). U prvotelek byla zjištěna také průkazně nižší produkce tuku a vyšší koncentrace laktózy. Na fakt, že prvotelky mají zdravější mléčnou žlázu, ukazuje rozdíl (P < 0,001) v počtu somatických buněk. Z výsledků korelace jednotlivých složek individuálních vzorků mléka byl zjištěn nejužší vztah mezi poměrem tuku s laktózou a obsahem tuku (r = 0,95) a vztah kyseliny citronové s acetonem (r = 0,76). Nejvýznamnější negativní vztah byl zjištěn u dojivosti s laktačním dnem (r = -0,65) a dojivosti s koncentrací tuku (r = -0,57). Sledování ukázalo, že teplota prostředí ovlivňuje koncentraci tuku, bílkovin (r = -0,88) i laktózy (r = -0,80). Se zvyšující se teplotou se zvyšuje riziko ketóz, což potvrzuje výsledek vztahu teploty s koncentrací acetonu a betahydroxybutyrátu v mléce (r = 0,87, resp. 0,85). Na základě využití poměru tuku s bílkovinou, jako vhodného ukazatele vlivu výživy na metabolismus zvířete bylo zjištěno, že téměř polovina hodnoceného stáda je ohrožena acidózou bachorového obsahu. Se stoupajícím rizikem vzniku acidózy stoupá i počet léčení mastitid v chovu (r = 0,72; P < 0,01) a s výskytem zánětu paznehtů (r = 0,45), který však není při tomto počtu proměnných průkazný. Ketózou je dle výsledků vyšetření individuálních vzorků mléka ohroženo průměrně 5 % stáda. Pozitivní korelace byla zjištěna také mezi výskytem zadržení lůžka a ketózami (r = 0,82; P < 0,01).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.