Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 199 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti ovplyvnenia kvality zrna sladovníckeho ječmeňa v priebehu vegetácie
Fusek, Andrej
Na jaře v roce 2019 byl založen poloprovozní pokus s jarním ječmenem na podniku v okresu Blansko a maloparcelní pokus v okresu Olomouc. Sledován byl vliv mimokořenové výživy přípravků Lister Mo, Krista K a Magnitra L v poloprovozním pokusu a Yara Mila NP 26-14, Yara Vita Gramitrel a Yara Vita Molytrac v maloparcelním pokusu. Byly posouzeny výnoso-tvorné prvky a po sklizni a zvážení úrody byli odebrány vzorky zrna. Byla změřena vlhkost a obsah dusíkatých látek, dále se zjistil podíl jednotlivých frakcí zrna v každém vzorku a taky obsah škrobu a HTZ. Statisticky se jednotlivé parametre hodnotili a byla dopočtena výtěžnost sladařsky uplatnitelného zrna.
Využití vaječného bílku v potravinářském průmyslu
Tesařová, Nela
Vaječný bílek bývá využíván v několika odvětvích potravinářského průmyslu, a to zejména díky vysokému obsahu proteinů. Vaječné proteiny jsou vysoce stravitelné a významné z hlediska obsahu esenciálních aminokyselin. Obsah některých proteinů ovlivňuje kvalitu a funkční vlastnosti vaječného bílku. Kvalitu vaječného bílku udává i řada parametrů. Mezi kvalitativní parametry se řadí šlehatelnost, Haughova jednotka a hodnota pH. Tyto parametry ovlivňují funkční a technologické vlastnosti vaječného bílku, během výroby polotovarů a výrobků z vaječných bílků. Hlavními funkčními vlastnostmi je tvorba pěny a gelu. Obě tyto vlastnosti ovlivňuje řada faktorů, jako je pH, věk nosnice, doba a teplota skladování, obsah žloutku, cukru, vody, ale i jiných aditivních látek, které se do těchto produktů přidávají. Než se dostanou vaječné bílky do výroby, musí projít pasterací, ať už bude následovat jakákoliv operace. Po pasteraci se vaječné bílky chladí, mrazí nebo suší a následně se mohou balit do kanystrů či kartonů. Takto připravené vaječné bílky lze využít i k přímému zpracování, například k výrobě bílkovinných gelů, které jsou v dnešní době poměrně vyhledávanou potravinou z hlediska příjmu proteinů. Upravené vaječné bílky nachází uplatnění také v cukrářství, pekařství či masném průmyslu.
Výroba tofu a jeho nutriční aspekty
Krejsová, Andrea
Bakalářská práce na téma „Výroba tofu a jeho nutriční aspekty“ se věnuje sóje luštinaté, její historii, chemickému složení semen a pěstování ve světě, ale i v České republice. Součástí je též morfologický popis rostliny. Sója, jakožto plodina, která obsahuje řadu biologicky aktivních látek má velice příznivé účinky na zdraví člověka. Sója obsahuje také antinutriční látky, které jsou nežádoucí. Většina těchto látek se eliminuje pomocí technologických postupů, zejména po tepelné úpravě sójových bobů. Dále je v práci sepsána historie tofu, definované druhy tofu, jeho výroba s použitím různých koagulantů, chemické složení tofu a nutriční vlastnosti. Poslední část práce se věnuje ostatním výrobkům ze sóji. Vedle známých produktů jako sójová omáčka nebo sójový nápoj, známý pod legislativně nevhodným názvem „sójové mléko“, práce pojednává i o méně známých produktech jako je tempeh, miso nebo natto.
Role bílkovin v lidské výživě
Patloka, Ondřej
Tato bakalářská práce zahrnuje literární rešerši na téma Role bílkovin v lidské výživě. V první části se zmiňuje samotná důležitost bílkovin v rámci lidské fyziologie, kde bílkoviny zastupují řadu nepostradatelných funkcí. Zároveň se zde bílkoviny chemicky charakterizují a následně se popisuje jejich vlastní metabolismus v lidském těle. Druhá část pojednává o výživové kvalitě bílkovin na základě jejichž původu, kde jsou zahrnu-ty metody pro stanovení nutriční hodnoty daných proteinů. Kromě samotných potravi-nových zdrojů bílkovin se zde také pojednává o doporučených denních dávkách pro jednotlivé věkové skupiny a s tím spojené důsledky případného nadbytku či nedostatku bílkovin ve stravě. V poslední řadě je zde zmínka o alternativním způsobu stravování a je zde nastíněn příklad a základní principy zdravé výživy.
Dědičné onemocnění u koček
Kropáčková, Marcela
Závěrečná práce se zabývá genetickou oblastí se zaměřením na dědičná onemocnění u domácích koček. Jsou zde popsána pouze některá onemocnění, která se nejčastěji vyskytují, a dalo by se říci, že patří mezi nejzávažnější. Kočky se rozdělují podle věkové kategorie, pohlaví a genotypu v závislosti na výskytu těchto odchylek. Také se zmiňuje o vlastnostech a dalších zdravotních poruchách, které jsou způsobeny mutacemi. Stručně popisuje evoluci a domestikaci koček. Klade větší a důraznější pozornost na genomiku u těchto zvířat. Dále jsou zde rozebírány genetické testy, kterými můžeme určit podle variability DNA predispozice k poruchám a onemocněním u koček. Práce vychází z odborných článků a jejich výsledků z výzkumů.
Metody frakcionace a obohacování rostlinného proteomu
Breineková, Alžběta
Proteom je komplexní a dynamická směs proteinů produkovaná organismem. Představuje desítky tisíc různých druhů proteinů a jejich charakterizace je obtížným úkolem i s použitím nejmodernějších technik. Tato bakalářská práce s názvem ,,Metody frakcionace a obohacování rostlinného proteomu" je zaměřena na rostlinnou proteomiku a přístupy, které mohou zlepšit detekční limity a zvýšit pokrytí proteomu. V experimentální části byl analyzován proteom modelové rostliny huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana). Testované techniky zahrnují hrubé frakcionace na úrovni pletiv, subcelulární frakcionaci a separace na úrovni proteinů. Nakonec byly sady vzorků analyzovány prostřednictvím LC-MS a byla optimalizována metoda analýzy peptidů. Kombinace výsledků z jednotlivých LC-MS analýz odhalilo více než 4900 identifikovaných proteinů huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana) (FDR< 1%). Z tohoto počtu bylo 248 detekováno pouze v ekvalizovaném proteomu. Výsledky této práce pomohly vytvořit robustní analytickou metodu, která bude využita v dalším výzkumu rostlinného proteomu na MENDELU.
Změny při tepelné úpravě masa
Koudelková, Jana
Bakalářská práce Změny při tepelné úpravě masa má charakter literární rešerše a zabývá se technologií způsobů tepelného opracování masa se zaměřením na změny, které přitom probíhají. Maso je jednou z nejvyhledávanějších potravin z důvodu své nutriční a výživové hodnoty. Tepelná úprava je důležitou součástí zpracování masa, kdy dochází za použití pasterace nebo sterilace ke zničení nežádoucích mikroorganismů, čímž se zabraňuje vzniku alimentární infekce neboli otravě a prodlužuje se doba trvanlivosti. Používají se mokré a suché způsoby tepelné úpravy, kde nejběžnější jsou vaření, dušení, smažení a pečení. Při tepelné úpravě dochází k rozvinutí pozitivních chuťových a aromatických látek, které ovlivňují senzorické vlastnosti masa, např. dochází ke změně barvy masa, křehkosti masa, která je doprovázena denaturací bílkovin a změnou stromatických bílkovin.
Bílkoviny v rostlinných zdrojích a možnosti jejich stanovení
Znebejánková, Radka
Tato bakalářská práce byla vypracována v letech 2019 a 2020 na ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Mendelovy univerzity v Brně. Práce pojednává o skladbě rostlinných bílkovin, popisu jejich funkcí, sktruktuře, vlastností a výživové hodnotě, kde se zjišťuje čistá využitelnost bílkoviny, biologická hodnota, stravitelnost, aminokyselinové skóre a hodnota základního aminokyselinového indexu. Jsou zde zahrnuty významné rostlinné zdroje a produkty z nich, obsahující vhodné složení bílkovin v lidské výživě. Je zde popsáno mnoho metod pro stanovení obsahu bílkovin z rostlinných zdrojů. Samotná analýza bílkovin v potravinách je důležitá z různých důvodů. Tato kapitola se zabývá principy, výhodami a nevýhodami různých metod analýzy bílkovin, které jsou založeny na jedinečných vlastnostech bílkovin a aminokyselin.
Applications of capillary electrophoresis in life sciences
Křížek, Tomáš ; Coufal, Pavel (vedoucí práce) ; Pacáková, Věra (oponent) ; Tůma, Petr (oponent)
Tomáš Křížek: Využití kapilární elektroforézy ve vědách o životě (Disertační práce) ABSTRAKT Tato práce se zabývá využitím kapilární elektroforézy ve dvou významných oblastech "věd o životě", konkrétně v proteomice a stanovení aktivity enzymů. V první části jsou studovány vlastnosti polymeru Pluronic F-127 jako separačního média v kapilární gelové elektroforéze. Byl zkoumán vliv termoasociace Pluronicu F-127 na selektivitu separace peptidů a aminokyselin, přičemž při teplotách pod, uvnitř a nad oblastí termoasociace žádný rozdíl v selektivitě pozorován nebyl. Funkce Pluronicu F-127 v kapilární gelové elektroforéze byla porovnána s dextranem, jakožto běžně používanou gelovou matricí. Výsledky ukazují, že Pluronic F-127 je výhodnějším médiem pro separace nízkomolekulárních bílkovin, protože poskytuje větší separační sílu při zachování nižší viskozity základního elektrolytu. Tato nižší viskozita usnadňuje výměnu základního elektrolytu po každém měření, což vede k výrazně vyšší opakovatelnosti pokusů. Dextran je na druhé straně díky své vyšší viskozitě vhodnější pro separace peptidových štěpů bílkovin, při kterých je zásadním parametrem vysoká účinnost separace. Druhá část práce je zaměřena na elektroforetická stanovení aktivity enzymů. Byla vyvinuta nová metoda separace N,N',N''-triacetylchitotriosy,...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 199 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.