Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vývoj trhu s vybranými druhy plodin využitelnými k produkci bílkovinných koncentrátů
TŘÍŠKA, Libor
Diplomová práce se zabývá vývojem trhu s bílkovinnými plodinami. Literární přehled pojednává jednak o rozdělení a morfologii luskovin, tak o struktuře a látkovém složením semen vybraných druhů (hrachu setého, sójových bobů a lupiny). Literární rešerše dále pojednává o výrobě bílkovinných koncentrátů a jejich komerčnímu využití. Praktická část se zabývá převážně analýzou vývoje trhu vybraných druhů luskovin v České republice zejména v letech 2000 - 2015, v komparaci s vývojem trhu jednotlivých evropských států (Německa, Rakouska, Polska, Slovenska a Francie). Výstupem diplomové práce je statistické utřídění dostupných dat do přehledných grafických a tabulkových výstupů, nechybí zhodnocení vývoje časové řady jednotlivých plodin jak v České republice, tak ve vybraných státech.
Hodnocení úpravy a zpracování semen vybraných luskovin na produkci bílkovinných koncentrátů
ŠLAHŮNKOVÁ, Jiřina
V diplomové práci byl hodnocen vliv rozdílné úpravy semen (mouka z celých neupravených semen, mouka z děloh semen po namáčení, mouka z děloh semen po naklíčení) u tří druhů luskovin (Pisum sativum conv. sativum L., Vicia faba L., Lupinus angustifolius L.) na výtěžnost a složení bílkovinného izolátu získaného pomocí izoelektrické precipitace. Bylo zjištěno, že úprava semen nejvíce ovlivňuje výtěžek vysráženého N (mg) a to ze 45 %. Při stanovení výtěžnosti bílkovin byla hodnota ovlivněna významnou interakcí (úpravou semen a druhem luskovin). Největší podíl byl však vysrážen v neupravených a naklíčených semenech lupiny, kde se hodnoty pohybují kolem 57 %. Dále byla v diplomové práci provedena zpětná precipitace bílkovin, pomocí které jsme získali bílkovinné koncentráty z jednotlivých druhů luskovin. Výtěžky bílkovinných koncentrátů dosahují hodnot v rozmezí 60-80 %. Ze spekter vodorozpustných bílkovin je vidět zřetelně vysoká koncentrace izolovaných bílkovin. Ve variantě naklíčených a namáčených semen vyplývá, že došlo v průběhu úpravy semen k rozpadu bílkovin s vyšší molekulovou hmotností. Dále tyto bílkovinné štěpy přecházejí extrahováním při pH 9,0 do později produkovaných bílkovinných izolátů. Po kyselé precipitaci je na spektru pozorovatelné, že jsou bílkovinné izoláty zpětně rozpustné..
Semena zástupců rodu Lupinus- zdroje bílkovin pro potravinářské účely a krmivářství(současný stav a možnosti)
MAREK, Josef
Cílem bakalářské práce bylo vypracování literární rešerše o současném uplatnění proteinů semen rodu Lupinus u druhů Lupinus angustifolius, Lupinus albus a Lupinus luteus v potravinářství. Využití v potravinářství vzrostlo s pěstováním sladkých odrůd s nižším obsahem alkaloidů. Semena rodu Lupinus mají vysoký obsah proteinů shodující se sójou. Proteiny semen rodu mají však nedostatek některých sírných aminokyselin jako je methionin. Tento nedostatek sírných aminokyselin se řeší v poslední době tvorbou geneticky modifikovaných rostlin rodu Lupinus. Ze semen rodu Lupinus se získává lupinová mouka, která se nepoužívá jenom pro pekařské účely, ale také ve fermentaci proteinů a pro produkci koncentrátů proteinů lupiny. Proteinové koncentráty lupiny se vyrábí vysrážením proteinového roztoku lupiny, pomocí filtračních technik, micelizací, na bázi polyakryamidové gelu, a s využitím enzymů. Procesem tvorby koncentrátů se upraví vlastnosti proteinů lupiny. Mezi nevýznamnější vlastnosti izolátů proteinů lupiny patří pěnivost, emulzní vlastnosti a schopnosti proteinů vytvářet gely. Jednotlivé vlastnosti proteinů závisejí na způsobu přípravy koncentrátů. Proteinové koncentráty lupiny vysrážené v isoelektrickém bodě se projevují menší pěnivou stabilitou a kapacitou oproti ostatním izolátům proteinů lupiny. Pěnivé, emulzní vlastnosti p a schopnost proteinů lupiny vytvářet gel lze ovlivnit po přidání DTT, NaCl a xantanové gumy. Izoláty proteinů lupiny lze přidat do pekařských výrobků, salátových dresingů a masných výrobků. Lupinové koncentráty proteinů mají i dietetické a farmaceutické využití. Izoláty proteinů lupiny snižují hladinu cholesterolu v krvi a pasterizované izoláty proteinů jsou prevencí proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.