|
Senzorický marketing při interiérovém designu
Hrušková, Eliška ; Zimmermann, Miloslav (oponent) ; Pelčák, Svatopluk (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce zkoumá využití senzorického marketingu v interiérovém designu. V teoretické části jsou představeny základní koncepty senzorického marketingu a procesu marketingového výzkumu. Senzorický marketing posiluje zákaznický zážitek, ovlivňuje nákupní chování a zapamatovatelnost značky. Pozitivní výsledky aplikace senzorického marketingu v kavárnách jsou potvrzeny analýzou dat získaných z dotazníků. Bylo například zjištěno, že ač v prostorech nebyla příliš znatelná vůně kávy, většina respondentů si kávu objednala, což mohlo být způsobeno právě olfaktorickým marketingem na podvědomé bázi. Výrazné dekorativní prvky také zaujaly respondenty a podpořily lepší zapamatovatelnost značky. Preference respondentů ve většině případů odpovídaly teoretickým předpokladům. Práce porovnávala preference a pocity respondentů s objektivními daty z výzkumného dotazníku. Na závěr byly výsledky prezentovány a diskutovány.
|
| |
| |
|
Evaluation of branding of regional products in Chile with the focus on small wine producers
Dvořáková, Gabriela
Cílem diplomové práce je zjistit, jaké jsou preference zákazníků při nákupu vína v Chile, konkrétně na základě balení a vinařské etikety a zda malí producenti vína potřebují zahrnout branding do marketingové strategie. Regionální produkt začal být za poslední dobu v Chile poptávaným zbožím, proto bylo zkoumáno, zda také regionální produkty mohou být spojeny s brandigem. V diplomové práci byla analyzována literatura s korespondujícími průzkumy a studiemi. V praktické části byl použit dotazník na pilotní bázi, který zkoumal preference zákazníků při výběru láhve vína. Výsledek je však limitován, a to z důvodu nerepresentativního vzorku, který nemůže být zobecněn na populaci. Na základě výsledků pilotního dotazníku bylo možné zjistit, jak respondenti rozumí otázkám a kde je možné provést kroky k lepšímu porozumění otázek při dalším průzkumu. Dotazník vyplnilo 80 respondentů. Výsledky ukázaly, že 71,25 % respondentů se rozhodlo koupit láhev vína na základě značky (brandu) nebo jména vinařství. Dále respondenti označili jako nejdůležitější prvky na vinné etiketě značku, jméno vinařství, rok a místo původu. Na základě výsledků dotazníku byl předložen návrh doporučení pro další průzkum, a to ve formě rozhovoru a focus groups. Největším problémem je vizuální představa respondentů, která může být lehce zaměněna a výsledky mohou být zkresleny. Na základě dat byla navrhnuta strategie brandu jako návod pro malé vinaře. Tato diplomová práce je zpracovaná pro chilský projekt Vitrina Campesina a výsledky budou použity pro jeho účely.
|