Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Enterální výživa na bázi syrovátky a její vliv na glykemickou variabilitu v intenzivní péči
Jirků, Jitka ; Křížová, Jarmila (vedoucí práce) ; Zlatohlávek, Lukáš (oponent)
Východisko: U většiny pacientů v intenzivní péči se setkáváme s hyperglykemií. Může se jednat o pacienty s již přítomným diabetem nebo o stresovou hyperglykemii jako reakci organismu na inzult. Naší snahou je nejen včasná korekce této hyperglykemie inzulinem, ale i prevence akcelerace hyperglykemie nad doporučenou hranici. Kromě inzulinu můžeme správnou volbou enterální výživy předcházet nejen hyperglykémii, ale i glykemické variabilitě, která se zdá být pro tyto pacienty mnohem větším rizikem než stabilní únosná hyperglykemie. Kromě diabeticky specifických formulí nám naši snahu o optimální glykemii může podpořit i enterální výživa na bázi syrovátky, díky svému inzulinotropnímu efektu a schopnosti stimulovat uvolnění inkretinů. Pro potvrzení těchto benefitů bude ještě třeba mnoho důkazů, ale již nyní se můžeme na syrovátku podívat nejen jako na zdroj kvalitní bílkoviny, ale také jako na výživu s potenciálem omezujícím glykemickou variabilitu. Cíl: Cílem práce bylo zhodnotit vliv enterální výživy na bázi syrovátky Peptamen Intense na parametry spojené s hodnocením glykemie u pacientů v intenzivní péči. Posoudit, zdali existuje vztah mezi jednotlivými proměnnými a vyvodit závěry s možným použitím pro praxi. Metodika: Do této práce bylo vybráno třicetsedm pacientů podle jasně definovaných vstupních...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.