Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv teploty ve stáji na mléčnou užitkovost a pohybovou aktivitu holštýnských dojnic ve vybraném chovu
Vaňkátová, Eliška
Diplomová práce se zabývá vlivem teploty ve stáji na mléčnou užitkovost a pohybovou aktivitu dojnic holštýnského skotu ve vybraném chovu. Hodnocení mléčné užitkovosti bylo reprezentováno průměrným denním nádojem, obsahem mléčných složek, konkrétně obsahem tuku, bílkovin, laktózy, počtem somatických buněk a obsahem močoviny. Literární přehled pojednává o historii, charakteristice a chovném cíli sledovaného plemene. Dále popisuje stájové prostředí, tepelný stres a možnosti jeho eliminace. Je zde také popsána mléčná užitkovost, pohybová aktivita a faktory, které na ně působí. Sběr dat proběhl na mléčné farmě Vadín v kraji Vysočina. Sledováno bylo 30 krav holštýnského skotu, otelených v rozpětí 4 týdnů na přelomu ledna a února, po dobu jednoho roku. Z výsledků není patrné, že by průměrná denní teplota měla negativní vliv na průměrný denní nádoj. Naopak byl potvrzen vliv průměrné denní teploty na jednotlivé složky mléka. Při zvýšení teploty se snižoval obsah tuku, bílkovin a močoviny v mléce, naopak obsah laktózy se zvyšoval. Závislost počtu somatických buněk v mléce na průměrné denní teplotě nebyla potvrzena. Rovněž závislost pohybové aktivity na průměrné denní teplotě byla velmi slabá.
Analýza vlivů působících na mléčnou užitkovost dojnic českého strakatého skotu v podmínkách konkrétního chovu
Řiháčková, Zuzana
Bakalářská práce se zabývá analýzou vlivů působících na mléčnou užitkovost dojnic českého strakatého skotu v podmínkách konkrétního chovu. Bylo charakterizováno plemeno českého strakatého skotu a byl zhodnocen vliv teploty, pořadí a stádia laktace na dojivost. Literární přehled obsahuje historii a standard českého strakatého plemene. Podrobně byla popsána i mléčná užitkovost a vlivy, které na mléčnou užitkovost působí. Praktická část obsahuje charakteristiku konkrétního zemědělského podniku, nacházejícího se v Jihočeském kraji, kde sledování probíhalo. Byly zhodnoceny výsledky průměrných denních teplot z meteorologické stanice Studená poskytnuté EGÚ Brno a výsledky z kontroly užitkovosti. Z výsledků je patrné, že průměrná denní teplota má značný vliv na výši mléčné užitkovosti, stejně tak jako pořadí a stádium laktace. V letních měsících byla produkce mléka vyšší, ale obsah mléčných složek klesal. Krávy nadojily v prvních sto dnech laktace nejvíce mléka. Dále bylo zjištěno, že s pořadím laktace užitkovost narůstá.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.