|
Hodnocení kvalitativních parametrů zrna pšenice ozimé u odrůd z víceletých pokusů
Kužílková, Ilona
Tato diplomová práce se zabývá problematikou hodnocení kvality zrna pšenice ozimé. V literární části je popsána anatomická stavba zrna a jeho chemické složení. Následně jsou charakterizovány požadavky na kvalitu pekařské pšenice a blíže popsány jednotlivé jakostní parametry a faktory, které je ovlivňují. Dále se zabývá požadavky registrace odrůd. Praktická část byla provedena na dvou stanovištích v maloparcelních pokusech na Polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích ve třech vegetačních obdobích 2019/2020, 2020/2021 a 2021/2022. Celkem bylo hodnoceno 15 vybraných odrůd pšenice ozimé různé jakostní kvality. V pokusu byl sledován výnos jednotlivých odrůd a poté byly zjišťovány parametry pekařské kvality. Byla hodnocena objemová hmotnost, obsah dusíkatých látek, sedimentační hodnota zrna, pádové číslo a obsah mokrého lepku. Na všechny jakostní parametry měl výrazný vliv průběh ročníku a také genotyp odrůdy. Na obsah dusíkatých látek a obsah mokrého lepku mělo vliv i stanoviště. Současně bylo možné pozorovat i významné interakce mezi jednotlivými faktory. Nejvyšší hodnoty kvalitativních parametrů byly zjištěny u odrůd Butterfly, Bohemia a Genius, naopak nejnižší u odrůd LG Orlice, RGT Sacramento a Steffi. Nejvyšších výnosů dosáhly odrůdy LG Orlice, Steffi a RGT Sacramento, zatímco odrůdy Bohemia a Butterfly výnosů nejnižších. Pro pekařské účely lze doporučit odrůdu Balitus, LG Ditu nebo Piruetu.
|
|
Analýza nákladů potravinářského podniku
Gaborčík, Ján
Náplní bakalářské práce je analýza komoditní vertikály potravinářské pšenice s návazností na produkt pšeničné mouky, která je stěžejní surovinou pro výrobní činnosti námi zvoleného potravinářského podniku a zároveň jeho významnou nákladovou položkou. Literární rešerše je zaměřena na definování pojmu agrobyznys, komoditní vertikála a definici nákladů v rámci podnikových činností. Analytická část práce se soustřeďuje na vývoj celkových osevních ploch ČR za určené analyzované období, ploch obilovin a jejich sklizně. Následně se práce soustřeďuje na rozbor cenové transmise potravinářské pšenice a pšeničné mouky na českém trhu. V neposlední řadě se práce zabývá analýzou nákladů námi zvoleného zájmového podniku.
|
|
Kvalita pšenice
VOKATÁ, Lucie
Hlavním cílem diplomové práce bylo posoudit odolnost vůči porůstání zrna jako základního kvalitativního parametru potravinářské pšenice u vybraných odrůd ozimé pšenice. Pokus byl založen ve vegetačním období 2014/2015 na pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkem bylo pro pokus vybráno 9 odrůd ozimé pšenice. Všechny odrůdy vykázaly vysoké hodnoty čísla pádu tzn. vysokou odolnost vůči porůstání zrna, které se pohybovaly v rozmezí 376 - 512 s. Vyhodnocením sledovaných odrůd z hlediska vhodnosti pro pekařské účely, lze říci, že Elitní (E) odrůdy dosáhly v průměru nejvyšší hodnoty čísla pádu (479 s). Kvalitní (A) odrůdy vykázaly hodnotu (453 s) a chlebové (B) odrůdy dosáhly nejnižší hodnoty (435 s). Dílčím cílem bylo vyhodnocení i ostatních ukazatelů kvality (Zelenyho test, obsah N- látek a objemová hmotnost). Hodnoty Zelenyho testu se pohybovaly v rozmezí 35 - 53 ml., přičemž průměrná hodnota všech odrůd byla 49,4 ml. Obsah N- látek se pohyboval u jednotlivých odrůd v rozmezí od 14,23 % - 16,52 %. Většina sledovaných odrůd vyhověla normou stanovenému limitu objemové hmotnosti (760 g/l-1). Pohybovala se v rozmezí 747 - 819 g/l-1. Během vegetace byl také hodnocen zdravotní stav porostu a došlo ke stanovení počtu klasů na m2. Po sklizni byly hodnoceny i další výnosové prvky (počet zrn v klasu a HTZ). V pokusu byla vyhodnocena vysoká úroveň kvalitativních ukazatelů, kdy jednotlivé odrůdy vykázaly také vysoké výnosy. Tato skutečnost může být ovlivněna především nadprůměrnými teplotami ve sledovaném období 2014/2015, agrotechnikou, ale také úrovní výživy a hnojení porostů.
|
|
Porovnání kvality pšenice v podmínkách zvoleného zemědělského podniku
DUPALOVÁ, Šárka
Cílem této práce bylo porovnání kvalitativních kritérií potravinářské pšenice ve zvoleném zemědělském podniku Kooprodukt, a.s. za období 2010-2014. Laboratorními zkouškami bylo testováno u pěti odrůd pšenice obsah objemové hmotnosti, Zelenyho testu, čísla poklesu, N-látek, mokrého lepku a výnos zrna. Odrůdy s jakostí A dosahovaly vyšších hodnot téměř u všech sledovaných parametrů, především obsahem N-látek, číslem poklesu a i ve výnosech zrna. Na druhé straně byly více ovlivněny počasím. Odrůdy jakosti B dosahovaly nižších hodnot Zelenyho testu, mokrého lepku a čísla poklesu. V obsahu N-látek a objemové hmotnosti nebyly rozdíly tak výrazné. Chlebové odrůdy Simila a Meritto nevykazovaly velké rozdíly v jednotlivých ročnících a odrůda Beduin vykázala největší variabilitu hodnot. Všechny hodnocené parametry včetně výnosů nejvíce ovlivňoval průběh počasí, u Zelenyho testu byl větší vliv genotypu.
|
| |
|
Vliv podmínek sklizně na kvalitu pšenice
JOZOVÁ, Eva
Tato práce se zabývá vlivem podmínek sklizně, především pak množstvím dešťových srážek, na kvalitu pšenice v roce 2007. Byla použita odrůda potravinářské pšenice, u které byly sledovány kvalitativní parametry, a to číslo poklesu, obsah N-látek, obsah lepku a sedimentační test. Jako vedlejší parametry byly sledovány vlhkost, klíčivost, hmotnost tisíce zrn a objemová hmotnost.Podle dosažených výsledků měly srážky negativní vliv na hodnoty čísla poklesu, sedimentačního testu, obsahu N-látek, obsah lepku a vlhkosti. U ostatních parametrů nebyl vliv srážek prokázán.
|