Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Potenciál energetického využití odpadu pocházejícího ze sklizně a zpracování minoritních druhů plodin
ŠÍREK, Milan
Diplomová práce se zabývá posouzením energetického potenciálu odpadních materiálů vznikajících po sklizni a zpracování pohanky seté ve srovnání s dalšími minoritními druhy zemědělských plodin (len setý, hrách setý a sója luštinatá). V práci je zahrnuta elementární analýza odpadních materiálů na jejichž základě byla zjištěna hodnota spalného tepla, výhřevnosti a konečný energetický zisk.
Management posklizňových zbytků při zakládání porostů obilnin
Fafílek, Viktor
Cílem bakalářské práce bylo prostudování a popsání problematiky posklizňových zbytků při zakládání porostů obilnin. Začátek práce je věnován posklizňovým zbytkům, jejich slo-žení, rozkladu. Dále jsou popsány choroby, které přežívají na posklizňových zbytcích. Ná-sledně je popsán vliv předplodin a jejich posklizňových zbytků na hlavní plodinu. Druhá polovina práce se věnuje způsobu zpracování půdy a směrnicím DZES a IOR. Konec práce popisuje způsoby zakládání porostů hlavních obilnin jarního ječmene a ozimé pšenice.
Stanovení množství posklizňových zbytků v osevním postupu v podmínkách hospodaření se živočišnou výrobou
Barteska, Tomáš
Diplomová práce se zabývá problematikou posklizňových zbytků v osevním postupu. V práci je popsána metodika zakládání pokusu, měření, odběru a analýzy vzorků. Je uvedena i charakteristika a klimatické podmínky pokusné lokality. Množství posklizňových zbytků bylo sledováno u 3 plodin (pšenice ozimá po vojtěšce, pšenice ozimá po kukuřici a ječmen jarní po cukrovce) u třech variant zpracování půdy a ve třech hloubkách odběru. Z vybraných plodin nejvíce posklizňových zbytků 24,98 t.ha-1 zanechala pšenice ozimá pěstovaná po vojtěšce seté u varianty s přímým setím. Naopak nejmenší množství 13,02 t.ha-1 je u ječmene jarního po variantě minimalizační. Varianta orba u pšenice po vojtěšce a pšenice po kukuřici dosáhla v průměru 17,5 t.ha-1. Průměrné množství zanechané podzemní biomasy po všech plodinách bez rozdílu variant zpracování v hloubce 0 -- 0,15 m činilo 10,03 t.ha-1. V hloubce 0,15 -- 0,30 m to bylo 2,84 t.ha-1 a v hloubce 0,30 -- 0,45 m -- 2,40 t.ha-1. Celkové množství posklizňových zbytků (podzemní biomasa + sláma strniště) bylo u pšenice ozimé pěstované po vojtěšce -- 21,25 t.ha-1, pšenice ozimé po kukuřici -- 18,77 t.ha-1 a ječmene jarního po cukrovce -- 13,45 t.ha-1.Výsledky diplomové práce prokázaly značnou odlišnost od výsledků uvedených v literárních zdrojích. To mohlo být způsobeno vlivem ročníku, který byl mimořádně výnosný nebo také může být ovlivněno výběrem reprezentativního místa, protože odebraný vzorek zastupuje pouze malý úsek z celkové plochy.
Vliv minimalizační technologie zpracování půdy na regulaci plevelů v porostech obilnin
STEJSKAL, Martin
Diplomová práce se zabývá hodnocením kvality práce strojů pro zpracování půdy používaných v minimalizační technologii zpracování půdy a regulací plevelů v porostech obilovin. Stroje byly hodnoceny z hlediska zapravení posklizňových zbytků, rovnoměrnosti hloubky zpracování a hrudovitosti. Dále bylo provedeno ekonomické zhodnocení vybraných nákladů na jednotlivé operace zpracování půdy. Za účelem sledování rozvoje plevelů byl založen maloparcelkový pokus, kde bylo sledováno zastoupení jednotlivých plevelných druhů a účinnost vybraného herbicidu.
Využití moderních podmítacích strojů při minimálním zpracování půdy
BARTUŠEK, Marek
Cílem diplomové práce je rozšířit poznatky o možnostech využití moderních podmítacích strojů při minimálním zpracování půdy v zemědělské výrobě.Za účelem vyhodnocení vybraných ukazatelů práce podmítacích strojů byl založen maloparcelkový pokus na vybraném stanovišti. V tomto pokusu byla zhodnocena hrudovitost, hloubka zpracování půdy a zapravení posklizňových zbytků vybranými stroji.Dále bylo provedeno ekonomické zhodnocení nákladů na provoz použitých strojů.Využití hodnocených strojů bylo dle získaných výsledků doporučeno do zemědělské praxe.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.