Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Pozitivní a negativní látky v guaraně
Hrdinová, Lucie ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce teoreticky popisuje jihoamerickou rostlinu guarana (Paullinia cupana), její historii, pěstování a tradiční úpravu. Zabývá se účinky významných alkaloidů (kofein, theofylin, theobromin), taninů a saponinů obsažených v guaraně, stejně tak jako celkovým působením semen guarany. Současné studie se shodují v silném antibakteriálním i antioxidačním působení guaranových semenných extraktů, popisují genotoxické a mutagenní účinky na prokaryotické organismy a dále toxický účinek guarany na psy, kteří jsou mimořádně citliví na methylxanthiny. Ve studii na lidských dobrovolnících nebyly prokázány žádné vážné nepříznivé účinky, avšak byly zaznamenány případy přerušovaných záchvatů při konzumaci velkého množství energetických nápojů bohatých na kofein, taurin a extrakt z guaranových semen. Studie obecně prokázaly nápomocný účinek guarany v boji proti obezitě a pozitivní vliv na metabolismus lipidů zanikající odstraněním kofeinu. Byl také potvrzen kladný vliv guarany na psychiku a její mírný antidepresivní účinek, stejně tak i účinek adstringentní, lipolytický a gastroprotektivní.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.