Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Produkce a charakterizace nových aryl-sulfotransferas a jejich využití v bioanalytice
Petránková, Barbora ; Bojarová, Pavla (vedoucí práce) ; Křížek, Tomáš (oponent)
Polyfenolové látky jsou nejrozšířenější přírodní látky nacházející se v potravě. Největší skupinu tvoří flavonoidy, fenolové kyseliny a katecholy. Polyfenoly jsou v organismu metabolizovány v rámci II. fáze biotransformace, můžou být sulfatovány, glukuronylovány nebo methylovány. Pro studium biotransformace je potřeba mít definované standardy. Sulfatované polyfenoly můžeme připravit pomocí enzymové sulfatace, která má mnohem mírnější reakční podmínky oproti chemické. Prokaryotické sulfotransferasy využívají k sulfataci jako donor sulfátu 3'-fosfoadenosin-5'-fosfosulfát (PAPS), který je však velmi drahý a obtížně se regeneruje. Alternativou jsou bakteriální aryl-sulfotransferasy (EC 2.8.2.22), které katalyzují přenos sulfátové skupiny z fenolového donoru na fenolový akceptor. V literatuře byly doposud popsány dvě bakteriální aryl-sulfotransferasy z Desulfitobacterium hafniense a Escherichia coli. Předkládaná práce se zabývá produkcí, purifikací a biochemickou charakterizací dvou nových bakteriálních aryl-sulfotransferas z Desulfosporosinus sp. HMP52 a Salmonela bongori. Enzymy byly heterologně exprimovány v E. coli a purifikovány pomocí afinitní chromatografie. V rámci biochemické charakterizace bylo stanoveno jejich pH a teplotní optimum, stabilita v organických rozpouštědlech a různých teplotách a...
Influence of cultivation conditions relating to climatic change on the selected polyphenol content in grapevine plants
Tříska, Jan ; Balík, J. ; Vrchotová, Naděžda ; Mikeš, O.
Winegrowing is highly climate sensitive. Even small changes in temperature could have big impacts on the whole industry. Because of the relatively high crop value, many growers can aff ord to invest in adaptation resources that might not be feasible for less valuable crops. Th ere are two basic types of response to climate change: working to adapt to or manage the impacts experienced, and trying to prevent or minimize further change (mitigation). Th ese are not mutually exclusive, and in fact, both are increasingly regarded as necessary. In our contribution we will discuss the eff ects of drought, irrigation and cultivation in greenhouses in comparison to cultivation in vineyards on the content of trans-piceid and trans-resveratrol in white and blue varieties of Vitis vinifera plants.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.