Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Izolace DNA z vybraných zeleninových výrobků (paprika)
Gőghová, Sabína ; Kuderová,, Alena (oponent) ; Kovařík, Aleš (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá mikroizolací rostlinné DNA z 10 různých technologicky zpracovaných potravinových výrobků obsahujících papriku (Capsicum annum). DNA v kvalitě vhodné pro PCR byla izolována z homogenátů připravených v lyzačním roztoku s CTAB pomocí magnetických částic PGMA funkcionalizovaných karboxylovými skupinami. Kvantita a kvalita DNA byla stanovena spektrofotometricky a ověřena metodami PCR s primery specifickými pro rostlinnou rDNA. Kvalita izolované DNA se lišila v závislosti na technologickém zpracování výrobků. DNA izolovaná z uzené mleté papriky a z tepelně ošetřených výrobků (s výjimkou jednoho výrobku) byla degradovaná a amplifikovala se jen s primery F_26S a R_26S (produkt PCR o velikosti 220 bp) na rozdíl od primerů F_18S a R_5.8S (produkt PCR 700 bp). DNA izolované z dalších potravinových výrobků se amplifikovaly s primery F_18S a R_5.8S (produkt PCR 700bp). PCR produkt z jedné mleté papriky (Žitavská paprika) byl klonován a sekvencován.
Porovnání různých molekulárně-biologických přístupů pro detekci přítomnosti DNA patogenní bakterie Streptococcus pneumoniae
Čížová, Kateřina ; Martínková, Markéta (vedoucí práce) ; Ryšlavá, Helena (oponent)
Bakterie Streptococcus pneumoniae je v současnosti jedním ze závažných patogenních mikroorganismů ohrožujících děti do věku 5 let, zejména v rozvojových zemí. Nástrojem v boji s tímto patogenním mikroorganismem je vhodná metoda detekce. Předkládaná bakalářská práce se zabývá porovnáním molekulárně-biologických metod detekce bakterie Streptococcus pneumoniae, konkrétně kvantitativní polymerasovou řetězovou reakcí a izotermální amplifikací DNA pomocí smyček. Byl zaveden standardní protokol pro detekci bakterie Streptococcus pneumoniae pomocí "zlatého standardu" molekulární diagnostiky, tedy kvantitativní polymerasovou řetězovou reakcí. Alternativou detekce pomocí kvantitativní polymerasové řetězové reakce, bylo praktické zavedení metody izotermální amplifikace DNA pomocí smyček využívající publikované "primery". S cílem rozšířit diagnostické okno metody izotermální amplifikace pomocí smyček, a bojovat s falešnou pozitivitou negativní kontroly, byla navržena a testována sada nových "primerů" pro detekci bakterie Streptococcus pneumoniae. Výsledkem práce byl nový, rychlý a spolehlivý protokol detekce bakterie Streptococcus pneumoniae, využívající kombinaci nově navržených a publikovaných "primerů". Novým protokolem detekce jsme optimalizovali diagnostické okno a metoda během několika minut bezpečně...
Izolace DNA z vybraných zeleninových výrobků (paprika)
Gőghová, Sabína ; Kuderová,, Alena (oponent) ; Kovařík, Aleš (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá mikroizolací rostlinné DNA z 10 různých technologicky zpracovaných potravinových výrobků obsahujících papriku (Capsicum annum). DNA v kvalitě vhodné pro PCR byla izolována z homogenátů připravených v lyzačním roztoku s CTAB pomocí magnetických částic PGMA funkcionalizovaných karboxylovými skupinami. Kvantita a kvalita DNA byla stanovena spektrofotometricky a ověřena metodami PCR s primery specifickými pro rostlinnou rDNA. Kvalita izolované DNA se lišila v závislosti na technologickém zpracování výrobků. DNA izolovaná z uzené mleté papriky a z tepelně ošetřených výrobků (s výjimkou jednoho výrobku) byla degradovaná a amplifikovala se jen s primery F_26S a R_26S (produkt PCR o velikosti 220 bp) na rozdíl od primerů F_18S a R_5.8S (produkt PCR 700 bp). DNA izolované z dalších potravinových výrobků se amplifikovaly s primery F_18S a R_5.8S (produkt PCR 700bp). PCR produkt z jedné mleté papriky (Žitavská paprika) byl klonován a sekvencován.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.