Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Tradiční a moderní způsoby přípravy osiva polních plodin
Necid, Václav
Práce se zabývá tradičními a moderními způsoby přípravy osiva polních plodin. V úvodu práce je shrnuta problematika výroby osiva a související zákonné předpisy jak na úrovni České republiky, tak ve vybraných evropských státech. Agrotechnické odlišnosti jsou popisovány v rámci konvenčních a alternativních systémů výroby osiva. Jsou popsány tradiční a moderní způsoby ošetření osiva a na příkladech ze zemědělské praxe je demonstrována jejich použitelnost a efektivita. V závěru práce je popsán výzkumný úkol. Cílem úkolu bylo ověřit vliv speciální úpravy osiva – plazmování a dalších úprav osiva na klíčivost a účinnost namoření pšenice ozimé (Triticum aestivum L.). Experiment byl proveden v laboratoři Molekulární genetiky na Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, AF MENDELU. V rámci pokusu bylo využito osivo pšenice ozimé (odrůda Julie) ošetřené různými variantami moření. Jednalo se o kombinace fyzikální metody plazmování a přípravků Vitavax 2000, TERRA-SORB foliar a BlackJak. Největší energii klíčení obilek pšenice (98,75 %) vykazovala varianta K2 (Vitavax 2000 a TERRA-SORB foliar), naopak nejnižší (88,75 %) varianta P2 (nízkoteplotní plazma + Vitavax2000 + TERRA-SORB foliar + BlackJak). „Namoření“ osiva nízkoteplotní plazmou (LTP) nemělo, ve srovnání s variantami kde byl použit přípravek Vitavax 2000, na eliminaci výskytu patogenů vliv.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.