Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Critical swimming speed in intensively cultured European perch (\kur{Perca fluviatilis} L.): Influence of fish size, production system and repeated testing
TOMÁŠEK, Ondřej
V práci byly testovány různé faktory ve vztahu ke kritické rychlosti plavání u různých skupin okouna říčního (Perca fluviatilis) se zaměřením na využití těchto výsledků v podmínkách chovů intenzivní akvakultury. Celá práce se skládá ze čtyř různých pokusů provedených v plavacím tunelu. První pokus byl nastaven tak, aby bylo možné porovnat skupiny individuálně značených ryb, zda se liší naměřené hodnoty plavání s rozlišným odstupem opakovaných měření. Každá skupina byla změřena 3 x po sobě. První skupina byla měřena v čase (t) 0, 24 a 48 h, druhá skupina byla měřena v čase (t) 0, 48 a 96 h. Třetí skupina byla měřena v čase (t) 0, 96 and 192 h. V druhém pokuse byly porovnány rozdíly v kritické rychlosti plavání u třech váhově rozdílných skupin. Váhové kategorie 100 g, 200 g a 250 g byly testovány. Třetí pokus porovnával rozdíly kritické rychlosti plavání mezi rybami pocházejícími z intenzivní akvakultury (RAS) a rybami z rybniční akvakultury. Cílem posledního čtvrtého pokusu bylo zjistit, zda má hodnota kritické rychlosti plavání vztah k somatickým indexům nebo výtěžnosti ekonomicky zajímavých částí rybího těla. V žádném z provedených pokusů nebyly potvrzeny předešlé očekávání. U prvního experimentu bylo zjištěno, že hodnoty měřené kritické rychlosti plavání nejsou ovlivněny opakovaným provedením testu a rovněž nebyl potvrzen vliv délky zotavení z předchozího testu. Při porovnávání váhových kategorií, byly měřeny nejvyšší hodnoty kritické rychlosti plavání u 100 g skupiny, ale bez následného sestupného trendu u dalších skupin. Porovnání kritické rychlosti plavání u ryb z intenzivních a rybničních podmínek neprokázalo významné rozdíly. Rovněž bylo zjištěno, že kritické rychlosti plavání nemá vztah k somatickým indexům a výtěžnosti filet. Zjištěné a naměřené hodnoty mohou posloužit v budoucnu ke zlepšení podmínek chovu tohoto ekonomicky a gastronomicky zajímavého druhu v podmínkách intenzivní akvakultury, zejména v systémech RAS.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.