Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ověřování účinku fytohormonů na diferenciaci kořenů u dřevitých řízků podnoží peckovin
Ambrosová, Lýdie
Tato diplomová práce se zabývá ověřením účinků fytohormonů na zakořenění dřevitých řízků peckovin. Cílem je vyhodnocení jednotlivých stimulátorů a podnoží. V práci jsou použity 1% stimulátory na bázi NAA, NAA v kombinaci s brassinosteroidy, IAA, IBA, IBA ve formě pudru a neošetřená kontrola. Hodnocenými podnožemi jsou VVA-1, AP-1, MY-KL-A, Ishtara a PS-1. Nejlepších výsledků dosahují stimulátory na bázi IBA a IAA (57--58 %), ale všechny řízky ošetřené stimulátory mají více než 50% úspěšnost zakořenění (pouze varianty s brassinosteroidy nezakořenily vůbec). Neošetřená kontrola dosáhla 43 %. Nejlépe zakořenily podnože AP-1 (58 %), VVA-1 a MY-KL-A (55--56 %), hůře zakořenily podnože PS-1 a Ishtara (obě 26 %).
Metodika výběru podnoží peckovin odolných k bakteriím z rodu Pseudomonas: Metodika pro praxi - uplatněná certifikovaná metodika
Korba, Josef ; Šillerová, Jana
Bakterie Pseudomonas syringae jsou celosvětově zodpovědné za velké množství ekonomicky důležitých chorob. Tyto bakterie infikují široké spektrum rostlin – zeleninu, ovocné dřeviny i okrasné rostliny. Ztráty způsobené patogenními pseudomonádami na peckovinách v mnoha oblastech dosahují až 50 % produkce. V České republice dosud nebyla testována hladina rezistence podnoží a odrůd peckovin k těmto patogenům. Hladina rezistence byla stanovena na základě umělé inokulace podnoží peckovin vybranými metodami. Cílem metodiky je vybrat podnože peckovin s ověřenou hladinou rezistence k bakteriím Pseudomonas syringae (Pseudomonas syringe pv. syringe, Pseudomonas syringe pv. morsprunorum) a doporučit rezistentní podnože pro šlechtitelské programy, pro pěstitele a školkaře. Metodika je zpracována podle výchozích cílů programu COST Action 873 “Bacterial diseases of stone fruits and nuts”.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.