| |
| |
| |
|
Možnosti biologické ochrany v ovocných sadech
Hlaváčová, Kateřina
Literární část práce se zabývá možností biologické ochrany v ovocných sadech peckového ovoce. V práci jsou uvedeny šetrné systémy pěstování ovoce. Jedná se o integrovanou a ekologickou produkci ovoce. V této části jsou také popsána preventivní, chemická a biologická opatření v ochraně rostlin včetně metod monitoringu škůdců. Velká pozornost byla věnována popisu hospodářsky nejvýznamnějších škůdců peckového ovoce a možnosti biologické ochrany proti těmto škůdcům. V rámci práce byly zhodnoceny výhody a nevýhody biologických prostředků v ochraně peckového ovoce.
|
|
Metodika výběru podnoží peckovin odolných k bakteriím z rodu Pseudomonas: Metodika pro praxi - uplatněná certifikovaná metodika
Korba, Josef ; Šillerová, Jana
Bakterie Pseudomonas syringae jsou celosvětově zodpovědné za velké množství ekonomicky důležitých chorob. Tyto bakterie infikují široké spektrum rostlin – zeleninu, ovocné dřeviny i okrasné rostliny. Ztráty způsobené patogenními pseudomonádami na peckovinách v mnoha oblastech dosahují až 50 % produkce. V České republice dosud nebyla testována hladina rezistence podnoží a odrůd peckovin k těmto patogenům. Hladina rezistence byla stanovena na základě umělé inokulace podnoží peckovin vybranými metodami. Cílem metodiky je vybrat podnože peckovin s ověřenou hladinou rezistence k bakteriím Pseudomonas syringae (Pseudomonas syringe pv. syringe, Pseudomonas syringe pv. morsprunorum) a doporučit rezistentní podnože pro šlechtitelské programy, pro pěstitele a školkaře. Metodika je zpracována podle výchozích cílů programu COST Action 873 “Bacterial diseases of stone fruits and nuts”.
Plný text: PDF
|