Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Měření emisí zápachu a tuhých znečišťujících látek z intenzivního chovu drůbeže
BELKA, Daniel
S narůstající zemědělskou produkcí vzrůstá i důraz na zlepšování kvality ovzduší, která ovlivňuje nejen obyvatele v okolí farem, ale v globálním měřítku i klimatické změny. Tato diplomová práce se zabývá měřením tuhých znečišťujících částic a pachových emisí v intenzivním chovu drůbeže. Měření probíhalo na Farmě U Lesa v Sudoměřicích u Bechyně na jaře a na podzim roku 2018. Pomocí dynamické olfaktometrie dle normy ČSN EN 13 725 byla vyhodnocena výrobní měrná emise pachových látek do ovzduší, která se dle fáze výkrmového cyklu pohybovala od 0,01 do 0,3 OUE . ks-1 . s-1. V porovnání s referenčním dokumentem BREF, který uvádí hodnoty emisních pachových látek od 0,032 do 0,7 OUE . ks-1 . s-1 vyšli naměřené hodnoty na farmě p. Šonky velmi nízké. Prachové částice frakce PM10 byli naměřeny dle metodiky ČSN EN 12 341 pro měření prachových částic a byla zjištěna výrobní měrná emise částic PM10, která se během měření celého výkrmového cyklu pohybovala v přepočtu maximálně do 0,0025 kg. ks-1.rok-1. Výsledky měření byly porovnány s referenčním dokumentem BREF, kde je uvedena maximální přípustná produkce pevných znečišťujících látek této frakce od 0,004 do 0,025 kg. ks-1.rok-1. V porovnání naměřených hodnot prachových emisí s referenčním dokumentem BREF vyšla produkce škodlivých emisí velmi nízká.
Vyhodnocení vyprodukovaných emisí pachových látek a prachových částic frakce PM \dindex{2,5} z intenzivního chovu drůbeže
PETR, Jan
Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení vyprodukovaných emisí pachových látek a prachových částic frakce PM2,5 z intenzivního chovu drůbeže. Měření probíhalo ve velkochovu masné drůbeže v Sudoměřicích u Bechyně, dle platných metodik.
Měření emisí pachových látek z intenzivního chovu prasat
BELKA, Daniel
S narůstající zemědělskou produkcí vzrůstá i důraz na zlepšování kvality ovzduší, která ovlivňuje nejen obyvatele v okolí farem, ale v globálním měřítku i klimatické změny. Tato práce se zabývá měřením pachových emisí ze zemědělské produkce prasat ve společnosti Ponědraž s.r.o. na farmě Ponědrážka. Měření proběhlo v předvýkrmu a porodně prasat. Pomocí dynamické olfaktometrie byl vyhodnocen emisní tok pachových látek do ovzduší a vypočtené hodnoty byli porovnány s referenčním dokumentem BREF. Stanovení koncentrace pachových látek dynamickou olfaktometrií bylo zpracováno dle normy ČSN EN 13725 a v porovnání s dokumentem BREF vyšly velmi nízké.
Mapování problematiky obtěžování obyvatelstva pachovými látkami v ČR
Vančurová, Andrea ; Hůnová, Iva (vedoucí práce) ; Kalíková, Květa (oponent)
Cílem této bakalářské práce je monitorování problematiky pachových látek na území České republiky. Hlavním zdrojem informací jsou studie vypracované, ve většině případů, na žádost obecních, či městských úřadů. Jednotlivé oblasti s touto problematikou, na které jsem se v práci zaměřila byly vybírány podle množství podmětů a stížností od místních obyvatel. Úvodem teoretické části se zabývám anatomií čichového ústrojí a fungování mozkových vjemů na pachové podměty. Následně se věnuji možnostem měření pachový látek. Nejméně používanou metodou je plynová chromatografie, a to z důvodu nízkých koncentrací pachů. Další variantou je olfaktometrie, která je založená na principu míšení předem dané koncentrace odorantu s neutrálním plynem. Ve studiích, které jsou hlavním zdrojem této práce je používána metoda pomocí dotazníků spočívající v hodnocení zápachu místními obyvateli. Dále je popsán postup, týkající se podání stížnosti na pachy v okolí bydliště a její opora v zákonech. Jádro praktické části tvoří stížnosti obyvatel odevzdané na České inspekci životního prostředí za roky 2006 až 2009. Obsahuje jak konkrétní firmy, které se ve stížnostech opakují, tak pokuty nad 100 000 Kč, které jim byly uděleny. Dále jsou v práci rozebrány studie, zabývající se pachovou problematikou v různých částech České republiky. Jedná se...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.