Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vlivy působící na plodnost bahnic plemene valaška.
FREMLOVÁ, Aneta
Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv vybraných faktorů na plodnost u stáda plemene původní valaška. Těmito faktory byl věk matek na plodnost, velikost vrhu a míru přežití v době odstavu. Druhý faktor byla otcovská linie a její vliv na plodnost, velikost vrhu a míru přežití v době odstavu. Pro zpracování dat a provedení statistické analýzy byl vybrán chov valašek v Dlouhé Stropnici. Tento chov byl nejprve představen, poté statisticky popsán z hlediska plodnosti ovcí a v následující části diplomové práce byla provedena vlastní analýza jednotlivých faktorů. Ze zjištěných výsledků byly vyvozeny závěry a doporučení pro chovatelskou veřejnost.
Vyhodnocení mléčné užitkovosti u plemene ovcí valaška
VOJTĚCHOVÁ, Jana
Bakalářská práce se zabývá vyhodnocením mléčné užitkovosti na základě pokusu u stáda ovcí plemene původní valaška.
VYHODNOCENÍ VLNAŘSKÉ UŽITKOVOSTI U PŮVODNÍ VALAŠKY
SUCHÁNKOVÁ, Věra
Vzorky ovčí vlny se analyzovaly na projekčním lanametru, kde se vizuálně určil druh a průměr chlupu. Na základě statistických výsledků se vzorky zařadily do třídy sortimentu vlny.
Kvalitativní ukazatele mléka původní valašky
PEŠINOVÁ, Petra
Cílem studie bylo vyhodnotit mléčnou užitkovost plemene původní valaška (PV). Sledování probíhalo v letech 2006 - 2009 a bylo do něj zapojeno celkem 123 bahnic. Vzorky byly odebírány z ranního dojení během jednotlivých měsíců duben až srpen (metoda ET. Dojení bylo prováděno strojově. U 84 ovcí byly známy genotypy AA (n = 13), AB (n = 18), BB (n = 53). Po vyhodnocení základních složek ovčího mléka od stáda bahnic PV během laktace byly zjištěny následující průměrné hodnoty: Tuk (T) 4,90 g.100g-1, hrubé bílkoviny (HB) 5,94 g.100g-1, kasein (K) 4,40 g.100g-1, sérové bílkoviny (SB) 1,18 g.100g-1, laktóza (L) 5,07 g.100g-1, sušina (S) 16,45 g.100g-1, tukuprostá sušina (TPS) 11,63 g.100g-1 a využitelná sušina (VS) 10,85 g.100g-1. Průměrné množství nadojeného mléka bylo 0,7 l.den-1. Vliv stádia laktace byl prokazatelný na všechny sledované ukazatele na hladině významnosti 0,001. Dále byl prokázán statisticky významný vliv kontrolního roku u obsahu TPS (P{<}0,05), u obsahu L (P{<}0,01)a u všech ostatních složek (P{<}0,001). Při srovnání mléčné produkce PV podle genetického polymorfismu {$\beta$}-laktoglobulinu byly zjištěny pravděpodobně průkazné rozdíly na produkci mléka (P{<}0,05). Nejvyšší dojivost dosáhl genotyp AB (0,76 l.den-1) {>} BB (0,68 l.den-1) {>} AA (0,66 l.den-1). U genotypu AB byly zjištěny nejnižší obsahy těchto základních složek T, B, K, S, TPS a VS. Vysoce průkazný vliv genotypu byl zjištěn na obsah L (P{<}0,001). Nejvyšší obsah L byl potvrzen u genotypu BB (5,13 g.100g-1 ) {>} (AB 5,08 g.100g-1) {>} AA (4,91g.100g-1). Méně průkazný vliv byl zjištěn u obsahu TPS (P{<}0,1). Nejvyšší průměrný obsah TPS byl nalezen u genotypu BB (11,72 g.100g-1) {>} AA (11,62 g.100g-1) {>} AB (11,54 g.100g-1). U genotypu AA byly zjištěny nejvyšší hodnoty složek T, B, K, SB, S. Oba genotypy AA, BB vykázaly stejné obsahy S (16,32 g.100g-1).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.