Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv druhově bohatých meziplodin na půdu
Žák, Oldřich
Dostatečné zastoupení organické hmoty v půdě je nutné pro udržení úrodnosti půdy. Z mnoha studií vyplývá, že používání směsí meziplodin můžeme lépe předcházet erozi, zvýšit výnos hlavní plodiny, redukovat pesticidy a herbicidy, snížit objem hnojiv, omezit výskyt chorob a škůdců, v neposlední řadě zabránit vyplavování dusíku a zlepšit celkový vliv zemědělského hospodaření na biodiverzitu. Z našeho pokusu vyplývá, že vliv druhově bohatých meziplodin by mohl být kladný, pokud bude dodržen správný management.
Porovnání vlivu aplikace biologického odpadu ze zpracování Jatropha curcas L. a kompostu na vybrané půdní ukazatele a pěstovanou rostlinu
Foltýnová, Anna
Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou moderního zemědělství. Dnešní zemědělství se potýká s mnoha problémy, které jiţ přesahují oblast výroby. Jde především o degradaci půdy způsobenou nevhodnou zemědělskou praxí, erozními jevy, apod. S těmito problémy mají zkušenosti, jak státy rozvinuté, tak i rozvojové. K této degradaci půdy dochází především díky nedostatku obsahu půdní organické hmoty. Současné zemědělství tedy čelí otázce, jak tento problém řešit. Nabízí se jednoduché řešení, a to zvýšení obsahu organické hmoty v orné půdě. Diplomová práce v teoretické části popisuje jednotlivé problémy moderního zemědělství a zároveň navrhuje moţnosti jejich řešení. V návaznosti na obsah půdní organické hmoty je v diplomové práci navrhnuto řešení ve formě aplikace kompostu do půdy. Vedle kompostu, práce představuje i alternativní organické hnojivo, Jatropha seed cake. Jatropha seed cake vzniká jako odpad po zpracování semen rostliny Jatropha curcas L. olejovou extrakcí. V teoretické části diplomové práce jsou oba tyto substráty blíţe popsány, spolu s charakteristikou rostliny Jatropha curcas L. Cílem diplomové práce bylo porovnat hnojivé účinky Jatropha seed cake s kompostem. Za tím účelem byl realizován nádobový pokus v kontrolovaných laboratorních podmínkách. Vliv Jatropha seed cake a kompostu na půdu a rostlinu byl sledován na vybraných půdních ukazatelích. Získané výsledky popisují vliv aplikace Jatropha seed cake a kompostu na produkci rostlinné biomasy, míru půdní hydrofobicity, mobilitu minerálního dusíku a aktivitu půdních mikroorganismů.
Porovnání vlivu aplikace biologického odpadu ze zpracování Jatropha curcas L. a kompostu na vybrané půdní ukazatele a pěstovanou rostlinu
Foltýnová, Anna
Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou moderního zemědělství. Dnešní zemědělství se potýká s mnoha problémy, které jiţ přesahují oblast výroby. Jde především o degradaci půdy způsobenou nevhodnou zemědělskou praxí, erozními jevy, apod. S těmito problémy mají zkušenosti, jak státy rozvinuté, tak i rozvojové. K této degradaci půdy dochází především díky nedostatku obsahu půdní organické hmoty. Současné zemědělství tedy čelí otázce, jak tento problém řešit. Nabízí se jednoduché řešení, a to zvýšení obsahu organické hmoty v orné půdě. Diplomová práce v teoretické části popisuje jednotlivé problémy moderního zemědělství a zároveň navrhuje moţnosti jejich řešení. V návaznosti na obsah půdní organické hmoty je v diplomové práci navrhnuto řešení ve formě aplikace kompostu do půdy. Vedle kompostu, práce představuje i alternativní organické hnojivo, Jatropha seed cake. Jatropha seed cake vzniká jako odpad po zpracování semen rostliny Jatropha curcas L. olejovou extrakcí. V teoretické části diplomové práce jsou oba tyto substráty blíţe popsány, spolu s charakteristikou rostliny Jatropha curcas L. Cílem diplomové práce bylo porovnat hnojivé účinky Jatropha seed cake s kompostem. Za tím účelem byl realizován nádobový pokus v kontrolovaných laboratorních podmínkách. Vliv Jatropha seed cake a kompostu na půdu a rostlinu byl sledován na vybraných půdních ukazatelích. Získané výsledky popisují vliv aplikace Jatropha seed cake a kompostu na produkci rostlinné biomasy, míru půdní hydrofobicity, mobilitu minerálního dusíku a aktivitu půdních mikroorganismů.
Pícniny v osevních postupech a ve výživě zvířat
Sláma, Miloš
Cílem práce bylo posoudit vývoj osevních postupů s návazností na současný stav pícnin na orné půdě, kdy začalo ubývat osetých ploch pícnin a snižovaly se i stavy skotu. Práce se dále zabývá zásadami osevních postupů, vhodností zařazení jednotlivých druhů pícnin a jaký vliv má zařazení pícnin v osevních postupech a ve výživových parametrech skotu. Správně sestavený osevní postup totiž přispívá k bezproblémovému pěstování plodin a obohacení půdy o velké množství podzemní a nadzemní fytomasy. Zařazení pícnin přispívá v mnoha případech ke zvýšení úrodnosti půdy. Velmi vhodné je v této souvislosti zařazení leguminóz, především jetelovin, ale i luskovin, které zanechávají velké množství posklizňových zbytků a navíc díky symbióze kořenového systému s hlízkovými bakteriemi fixují vzdušný dusík. V krmných dávkách přežvýkavců představují významný zdroj bílkovinné složky. Nejvyšší uplatnění v krmivářství z jetelovin nachází vojtěška setá a jetel luční. Pro doplnění glycidové složky krmné dávky má největší význam kukuřice na siláž, která je díky okopaninovému charakteru s možným přímým hnojením také zlepšující plodinou v osevních postupech.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.