Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza kvality stravování ve školní jídelně mateřské školy a ověření možností zlepšení vybraných ukazatelů spotřebního koše (omega 3 MK, antioxidační zdroje, vláknina)
NAVRÁTIL, Josef
Diplomová práce se zabývá problematikou a analýzou kvality stravování ve školní jídelně mateřských škol. Tématem diplomové práce je zjistit, zda zkoumané komodity (vláknina, omega 3 MK, antioxidanty) korespondují s normami a legislativou, která se vztahuje ke školním jídelnám. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána charakteristika dětí v předškolním věku a jejich vývoj. V této části je popsán význam výživy v předškolním období se zaměřením na referenční a nutriční hodnoty, spotřební koš, finanční normativ a legislativu, jimiž se musí školní jídelny řídit. V praktické části je provedena analýza plnění spotřebního koše v mateřských školách. V této části je detailně rozebráno, jak jsou vybrané komodity zastoupeny ve spotřebním koši. Práce je zaměřena na podíl vlákniny, omega 3 MK a antioxidantů, zejména zastoupením zeleniny, ovoce, luštěnin, brambor a podávání ryb. Podle zjištěných výsledků je zjevné, že školní jídelny plní spotřební koš na spodní hranici tolerance. Následně byla navržena vhodná doporučení pro zlepšení zjištěných nedostatků, která se týkají zejména zvýšení spotřeby ovoce, zeleniny a brambor. Překvapivé výsledky byly zjištěny u komodit luštěnin a ryb. Jejich spotřeba dosahovala více jak 100 procent normy stanovené spotřebním košem.
Zastoupení omega-3 mastných kyselin ve výživě dětí v předškolním a školním vzdělávání
STROUHALOVÁ, Eliška
Výživa a stravování obecně je faktorem, jež lze uplatnit u rozvoje a vývoje spousty onemocnění, která mohou nastat již v předškolním věku. Proto je vhodná skladba stravy velmi důležitá jako pro správný růst a vývoj dětského organismus, ale také na funkci určitých dětských orgánů. Tato diplomová práce je zaměřená právě na výživu dětí v předškolním a školním stravování a na spotřebu omega 3 mastných kyselin a na jejich plnění spotřebního koše v komoditě ryby dle normy v jednotlivých letech. Omega 3 mastné kyseliny mají obrovský vliv na zdraví člověka a pro děti jsou tak důležitým prvkem, který přispívá k jejich zdraví a k prevenci proti výskytu neinfekčních onemocnění hromadného výskytu (cukrovka, obezita atd.). Teoretické poznatky, které jsou formulovány v teoretické části, byly získány z vědeckých a odborných publikací nebo periodik, které jsou vyhledané v domácích i zahraničních databázích vědecké a odborné literatury. Vlastní část obsahuje výsledky plnění spotřebního koše v komoditě ryby dle normy u šesti jídelen základních škol, které se nachází v České republice a porovnává výsledky s doporučením Vyhlášky Ministerstva školství ČR 107/2005 Sb.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.