Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Akutní koronární syndromy a vliv nutriční edukace
Křupková, Petra ; Tůmová, Eva (vedoucí práce) ; Altschmiedová, Tereza (oponent)
Pacienti, kteří prodělali akutní infarkt myokardu, potřebují komplexní tým lékařů a zdravotníků, v jejichž péči v návaznosti jsou. Mnohokrát se ale může stát, že nutriční specialista v tomto týmu chybí. Je velmi důležité, aby pacienti malými a efektivními kroky změnili po příchodu z nemocnice svůj životní styl a výběr stravy. Výživa hraje v prevenci i léčbě kardiovaskulárních onemocnění velkou roli a je jedním z neopomenutelných preventivních faktorů recidivy akutního infarktu myokardu. Diplomová práce je zaměřená na problematiku změny stravování po AIM s odstupem tří měsíců. Je zde porovnán výběr určitých potravin u nutričně edukované skupiny, která obdržela i edukační materiály a u skupiny kontrolní, která edukaci neabsolvovala a materiály neobdržela. První rozhovor s pacienty probíhal v nemocnici u lůžka. Respondenti podepsali informovaný souhlas, byli antropometricky změření, dostali několik otázek ohledně stravy a životního stylu a byli poučeni, co všechno potřebují pro následující rozhovor za tři měsíce. Od každého pacienta byly získány laboratorní hodnoty z propouštěcí zprávy. Každý druhý pacient byl edukován a obdržel edukační materiály. Pacienti skupiny B obdrželi pouze dokument se jménem, telefonním číslem a žádostí o antropometrické hodnoty a krevní obraz za tři měsíce. Druhý rozhovor...
Profesní připravenost studentů v oborech Nutriční asistent (SOŠZ), Diplomovaný nutriční terapeut (VOŠZ), Nutriční terapeut (VŠ).
ŠTROBLOVÁ, Petra
Cílem bakalářské práce Profesní připravenost studentů v oborech Nutriční asistent (SOŠZ), Diplomovaný nutriční terapeut (VOŠZ), Nutriční terapeut (VŠ) je poukázat na rozdíly ve vzdělávání v posledních ročnících (denního studia) oborů Nutriční asistent (SOŠZ), Diplomovaný nutriční terapeut (VOŠZ), Nutriční terapeut (VŠ), a to pomocí didaktického testu. Teoretická část práce je zaměřena na vzdělávání ve výše uvedených oborech a na jejich porovnání. V teoretické části jsou uvedeny základní charakteristiky oborů, průběh studia a následné uplatnění na trhu práce. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumného šetření, kterého se účastnily tři poslední ročníky výše uvedených oborů. Použitou výzkumnou metodou byl didaktický test, který jim byl rozdán k vyplnění. Didaktický test byl složen ze tří částí (celkem třicet otázek). Výsledky byly zpracovány v programu ,,MS Excel".
Efekt výživového poradenství na mentální anorexii, její vznik i léčbu
Pokorná, Veronika ; Teofil, Alena (vedoucí práce) ; Daňková, Martina (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo získat komplexní pohled na nutriční poradenství a potvrdit nebo vyvrátit efekt výživového poradenství na vznik či rozvoj mentální anorexie. V teoretické části jsou popsány podmínky vykonávání povolání v oblasti nutričního poradenství a rozdíly mezi poskytováním služeb nutričního terapeuta a výživového poradce. Dále jsem se podrobně věnovala rizikovým faktorům, které mohou být příčinou vzniku mentální anorexie, jejím typům, léčbě a prevenci. Výzkum byl proveden vyhodnocením rozhovorů se třemi klientkami poradenského centra Anabell a zároveň klientkami výživového poradce. Provedeným výzkumem bylo potvrzeno, že důvěra ve výživové poradce je velká a klientky s přesností dodržují jejich výživová doporučení, která mohou mít vliv na jejich zdravotní stav. Provedení zdravotní anamnézy nebylo provedeno ani v jednom z případů. Součástí této anamnézy je také důležitá oblast psychosociálních problémů, která byla zanedbána. Všechny tři mé respondentky potvrdily neznalost rozdílů mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem. Výsledky této práce umožňují pohled na neodbornou péči výživových poradců. Ukazují, že je nezbytné šířit povědomí o možnosti využití služeb nutričního terapeuta v oblasti výživy. Klíčová slova: nutriční poradenství, výživový poradce, nutriční terapeut,...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.