Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Edukace rodičů ve výživě předškolních dětí
MUSILOVÁ, Iveta
Tato bakalářská práce byla zaměřena na odkrývání jevů v edukaci rodičů v oblasti výživy předškolních dětí. Byly stanoveny dva hlavní cíle. Prvním hlavním cílem bylo zmapovat, jaká je informovanost o výživě předškolních dětí ze strany rodičů. Druhým hlavním cílem bylo zjistit, zda mají rodiče předškolních dětí zájem o vzdělávací kurzy v oblasti správných stravovacích návyků a výživy. Praktickým cílem bylo vytvoření a ověření edukačního kurzu vedoucího ke změně vědomostí a dovedností rodičů předškolních dětí v oblasti výživy. Získané informace mohou být využity k prohloubení znalostí rodičů a následně ke zkvalitnění stavu výživy předškolních dětí. Hlavní výzkumná otázka byla vypracována následovně: "Jakým způsobem probíhá edukace rodičů dětí v předškolním věku o jejich správné výživě?". Vedlejší výzkumné otázky byly nastaveny následovně: "Jak efektivně edukovat rodiče v oblasti výživy předškolních dětí?", "Jaké mají znalosti rodiče dětí v předškolním věku o jejich správné výživě?" a "Jaký je zájem ze strany rodičů dětí v předškolním věku o vzdělávací kurzy v oblasti správné výživy dětí?" Teoretická část bakalářské práce se zabývala správným stravováním předškolních dětí a edukací jejich rodičů v této oblasti. Stručně se zde popisuje předškolní věková skupina a její charakteristické rysy. Hlavní kategorie v praktické části shrnuje problematiku výživy, pitného režimu, důležitost bílkovin, kvalitních tuků, sacharidů, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Dále shrnuje výživová doporučení, která jsou Společností pro výživu sestavena do Zdravé třináctky, umožňující lepší přehled v pravidlech správné stravy. Pro dobrou orientaci je v této části také zpracována pyramida správné výživy. Dále se práce zabývala zdravotními riziky spojenými se špatnou výživou v předškolním věku. V první řadě byla zaměřena na obezitu, jelikož její výskyt je v dnešní době alarmující. Věnovala se jejím zdrojům, prevenci, léčbě a zdravotním důsledkům. Jako dopady špatné výživy byly také zmíněny témata jako malnutrice, potravinové alergie a dehydratace. Druhá kategorie teoretické části se zabývala vzděláváním v oblasti výživy zaměřeným na rodiče i předškolní děti. Byla popsána edukace, edukační proces a jeho fáze. Ve výzkumné části práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu a byl rozdělen do tří fází. V první fázi byl použit strukturovaný rozhovor, který byl sestaven ze 7 otázek na zjištění informovanosti rodičů v oblasti správné výživy předškolních dětí. Měl být aplikován na 10 respondentů, avšak při 8. rozhovoru došlo k nasycení výzkumného vzorce. Na základě 9. rozhovoru, který zkoumané jevy nově nerozšířil, byly rozhovory ukončeny. Ve druhé fázi byl na základě získaných dat z předchozích rozhovorů sestaven vzdělávací kurz, který obsahoval pět lekcí, z toho tři lekce zaměřené na edukaci rodičů ve výživě předškolních dětí, jedna lekce soustředěna na děti samotné a poslední lekce se zabývala spoluprací rodičů s dětmi v oblasti výživy. Ve třetí fázi výzkumného šetření byl prakticky realizován vypracovaný vzdělávací kurz, jehož efektivita byla ověřena pomocí strukturovaného rozhovoru, který obsahoval 4 otázky na zjištění změny stravovacích návyků po absolvování lekcí v rodinách zúčastněných a případného zájmu o další vzdělávací kurzy v oblasti správných stravovacích návyků a výživy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.