Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Bílkoviny ve výživě kondičních kulturistů
KRČOVÁ, Daniela
Bakalářská práce se zaměřuje na význam bílkovin ve výživě kondičních kulturistů. Prvním cílem bakalářské práce je zmapovat, z jakých zdrojů (potravin i suplementů) kondiční kulturisté nejčastěji čerpají bílkoviny. Druhým cílem je zmapovat průměrný týdenní příjem bílkovin u vybraných kondičních kulturistů. V teoretické části bakalářské práce shrnuji veškeré důležité informace týkající se bílkovin v souvislosti s kulturistikou. Bakalářská práce může v budoucnu sloužit kulturistům k lepší orientaci v problematice bílkovin. Na začátku práce se zabývám obecnými charakteristikami bílkovin a kondiční kulturistiky. Dále popisuji metabolismus bílkovin a rozdíly v potřebě bílkovin mezi běžnou populací a kulturisty. Jednoduše se zmiňuji o důležitých zdrojích bílkovin ve stravě. Samostatnou kapitolu jsem věnovala načasování bílkovin (nutričnímu timingu) a proteinovým doplňkům. Poslední kapitola je se zabývá vysokoproteinovými dietami, které jsou dnes u kulturistů velmi oblíbené, obzvlášť při redukci tělesné hmotnosti. K dosažení cíle praktické části bakalářské práce jsem zvolila kvantitativní a kvalitativní výzkum. Sběr dat pro kvantitativní část výzkumu byl uskutečněn prostřednictvím dotazníku v psané i elektronické podobě. Tištěný dotazník byl rozdán několika kondičním kulturistům přímo v posilovnách. Elektronický dotazník byl uveřejněn na internetovém kulturistickém fóru Ronnie.cz. Výsledky kvantitativního výzkumu jsou zpracovány do grafické podoby. Pro kvalitativní část výzkumu jsem použila záznamový arch, který jsem poskytla několika vybraným kondičním kulturistům v posilovnách. Kondiční kulturisté do archu průběžně vyplňovali všechna zkonzumovaná jídla a proteinové suplementy za celý týden. Získaná data jsem zpracovala v programu Nutriservis a zhodnotila průměrný týdenní příjem bílkovin u každého respondenta. Výsledky jsem porovnala s individuálními výživovými doporučeními, zaznamenala do tabulek a textově je zhodnotila. Podle výsledků výzkumu přijímá většina kondičních kulturistů nadbytek bílkovin. Kondiční kulturisté preferují živočišné potraviny více, než rostlinné potraviny. Ukázalo se také, že strava kondičních kulturistů je většinou značně stereotypní.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.