Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Nutriční znalosti pacientů po bariatrické operaci
Uhrová, Kateřina ; Mottlová, Alena (vedoucí práce) ; Orbanová, Pavla (oponent)
Bariatrická chirurgie je v současnosti považována za nejúčinnější metodu léčby vážnějších forem obezity a jejích komplikací. Jelikož jsou bariatrické operace úzce spojené s problematikou výživy, je nutné klást důraz na dobré nutriční znalosti pacientů, kteří daný zákrok podstoupili. Cílem této diplomové práce bylo zjistit míru nutričních znalostí pacientů, kteří jsou nejméně jeden rok po bariatrické operaci, případně reoperaci. Data byla od pacientů získávána prostřednictvím anonymního dotazníku. Z výsledků vyplynulo, že pacienti mají potíže především se znalostmi, které se týkají doporučeného množství přijímaných bílkovin. Překvapivé bylo zjištění, že muži mají statisticky významně horší výsledky než ženy a že naprostá většina pacientů neví, co je dumping syndrom. Částečně se potvrdil předpoklad, že pacienti do 2,5 let od operace mají lepší nutriční znalosti než pacienti, kteří jsou delší dobu po zákroku. Problémy se naopak nevyskytovaly v oblastech, jako jsou vhodné technologické úpravy potravin, jednotlivé fáze pooperační diety a nedoporučované potraviny. Obecné zásady správného stravování po bariatrické operaci zná na vysoké úrovni přibližně polovina pacientů. Vzhledem k prokázané důležitosti role výživy u bariatrických pacientů je nutné klást důraz na jejich edukaci i následné kontroly.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.