Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv onemocnění paznehtů na užitkovost a složení mléka dojnic
Zajíc, Martin
Cílem práce bylo získat soubory dat o užitkovosti a složení mléka z kontroly užitkovosti dojnic a porovnat tyto výsledky mezi skupinou krav s onemocněním paznehtů a krav zdravých. Byla ověřována hypotéza, zda je užitkovost a složení mléka dojnic ovlivňována výskytem nemocí paznehtů. Určitým překvapením je, že dle výsledků této práce, je vliv studovaných onemocnění na sledované parametry poměrně malý. Průkazné snížení dojivosti krav bylo potvrzeno pouze v jedné pokusné skupině (snížení dojivosti o 3,38 litru, P < 0,01). Vliv na výsledky má pravděpodobně i skutečnost, že u vybíraných zvířat nebyla zjišťována míra kulhání, ale pouze nález na paznehtu. Případný výskyt kulhání (jako projev bolestivosti) bude pravděpodobně ovlivňovat snížení dojivosti mnohem více než jednotlivá onemocnění prstu, která nejsou natolik bolestivá, aby kulhání způsobila. Dále byla prokázána statistická významnost zvýšení počtu somatických buněk (zvýšení o 67 tis. SB/ 1ml, P < 0,05) v jedné sledované skupině nemocných dojnic. Zvýšení počtu somatických buněk však může být kromě onemocnění paznehtů způsobeno i řadou dalších faktorů. Další studované parametry složení mléka (obsah tuku, bílkovin, laktózy, ketolátek, močoviny, volných masných kyselin) nebyly mezi skupinami průkazně rozdílné. Na základě provedeného hodnocení a zkušeností z realizace studie by bylo pro pokračování výzkumu v dané oblasti zařadit jako hodnocený faktor stupeň kulhání krav.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.