Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití DNA markerů u pšenice s nestandartním zbarvením obilky
Pečinková, Jana
V dnešní době stále více stoupá zájem o lepší a zdravější potraviny, proto se velká pozornost zaměřuje na barevné pšenice s vysokým obsahem anthokyanů. Pozitivní vliv anthokyanů v podobě antioxidačních účinků byl prokázán v mnoha studiích. Na základě toho se usiluje o šlechtění nových odrůd pšenic s nestandartním zbarvením obilky. Z kolekce genotypů, pocházejících z Agrotest Fyto Kroměříž s. r. o. bylo analyzováno šestnáct genotypů pšenice seté (Triticum aestivum L.) s purpurovým perikarpem a dva genotypy s červenými obilkami, použitými jako standartní kontroly. Byly prováděny analýzy založené na PCR pomoci specifických primerů. Detekovaly se alely Pin proteinů (Pina-D1 a Pinb-D1), ovlivňující tvrdost obilek. U téměř poloviny vzorků nebyl detekován PCR produkt pro lokus Pinb-D1 a zbývající genotypy vykazují genetické předpoklady pro hardness (tvrdé) obilky. Dálší analýzy byly provedeny na detekci nulových alel Waxy genů. U vybraných genotypů se nenacházela žádná nulová alela. Důležitou součástí pekařské kvality jsou nízkomolekulární gluteniny, udávané lokusem Glu-A3 s vysokou alelickou variabilitou. V analyzovaných vzorcích byly detekovány alely Glu-A3d a Glu-A3f, díky kterým mohou mít tyto genotypy žádané vlastnosti pro pekařské účely.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.